Sucho sa začne zmierňovať. Prídu dažde

Sucho sa začne zmierňovať. Prídu dažde
Peter Minárik

Na celom našom území panuje veľké sucho. Vyhliadky však naznačujú zmenu. Už budúci týždeň prídu zrážky a na začiatku mája by mali prísť výraznejšie dažde.

Zo sucha, ktoré aktuálne panuje na našom území majú hlavu v smútku takmer všetci poľnohospodári. Vlaha sa v tomto období, kedy začínajú klíčiť plodiny mimoriadne hodí a zatiaľ panuje na takmer celom našom území deficit zrážok. V niektorých oblastiach chýba už 80 mm ročných zrážok.

Vyzerá to však tak, že počasie sa začne meniť a dočkáme sa konečne aj zrážok.

Posledná dekáda prinesie prvé zrážky

Prvé zrážky sa na našom území očakávajú už v pondelok a v utorok. To sa cez naše územie bude presúvať plytká tlaková níž. V pondelok pôjde najmä o prehánky, či búrky, no v utorok by od juhozápadu mal prísť dážď. Ten však nebude dlhotrvajúci. Už v stredu bude opäť slnečno. 

Do konca tohto týždňa sa potom očakávajú prehánky a búrky. Do konca apríla by v oblasti stredného a východného Slovenska mohlo pribudnúť okolo 40  mm zrážok, na západe okolo 20 mm.

Očakávané celkové úhrny do konca apríla
Očakávané celkové úhrny do konca apríla

Viac zrážok prinesie máj

Oveľa pozitívnejšie sú vyhliadky na začiatok mája. Vyhliadky hovoria o tom, že by mohli prísť aj dlhšie trvajúce, niekoľkodňové výraznejšie zrážky. Tie sa priam žiadajú.

Maximálne teploty by sa podľa vyhliadok mali pohybovať niekde okolo hranice +15 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd