Sumár zemetrasení: Viete, koľkokrát sa zatrasie zem za mesiac?

Veronika Salayová

Mnoho ľudí nemá celkom jasnú predstavu o tom, koľkokrát na celom svete dochádza k menším či väčším zemetraseniam. Vedeli ste, že za jeden kalendárny mesiac sa zem zatrasie niekoľko tisíc krát? 

Zemetrasenia vo svete nie sú občasným javom, ako si možno niektorí myslia, ale dochádza k nim veľmi často, a to nie v desiatkach ani v stovkách, ale v tisícoch.

Za január 2022 sa zem zatriasla na našej planéte spolu 11 938-krát, informuje Volcano Discovery. Za tento kalendárny mesiac žiadne zo zemetrasení nedosiahlo magnitúdu vyššiu ako 7 a viac. 

Po celom svete však seizmografy zachytili 19 zemetrasení s magnitúdou viac ako 6 za prvý kalendárny mesiac v roku.

Najsilnejšie zemetrasenia bolo zaznamenané 11. januára v severnom Tichom oceáne pri Aljaške, kedy zemetrasenie dosiahlo silu 6,8 magnitúdy. 

V rámci Európy bolo najsilnejšie zemetrasenie v rovnaký deň, čiže 11. januára, na Cypre, pričom vtedajšie zemetrasenie dosiahlo silu 6,6 magnitúdy. 

Sila jednotlivých zemetrasení

Zemetrasení v priebehu januára s magnitúdou 5+ bolo celkovo 147, s magnitúdou 4+ bolo spolu 1 032 zemetrasení, s magnitúdou 3+ bolo v januári 3 432, 7 308 zemetrasení bolo zaznamenaných s magnitúdou 2+. 

Vyskytlo sa tiež 8 354 otrasov s magnitúdou 1+, ktoré ľudia bežne nepociťujú.

Zemetrasenia zároveň uvoľňujú veľké množstvo energie. Odhad celkovej seizmickej energie podľa Volcano Discovery sa v prepočte za mesiac január rovná 86,3 atómovým bombám. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd