Super El Niño končí. Stráca intenzitu a čoskoro zanikne. Po ňom však príde toto

Super El Niño končí. Stráca intenzitu a čoskoro zanikne. Po ňom však príde toto
Veronika Salayová

Vedci sú si čoraz istejší v tvrdení, že mimoriadne silný El Niño, označovaný aj ako super El Niño, stráca intenzitu, čo vedie k jeho definitívnemu zániku. Nepotrvá dlho a vystrieda ho jeho náprotivok. Čo to pre svet znamená? 

Anomálie oceánov zohrávajú dôležitú úlohu v atmosférickej cirkulácii a v predpovedaní počasia vo svete. NOAA potvrdila postupný zánik doteraz veľmi dominantného El Niña, ktorý bol mimoriadne silný.

Podpovrchové teplotné zmeny prinútili Climate Prediction Center vydať oficiálne stanovisko, aby sa svet začal pripravovať na príchod La Niña, čo je chladný náprotivok El Niña.

Najnovšia predikcia vedcov informuje, že existuje viac ako 50 %-ná šanca, že La Niña ovplyvní zimnú sezónu 2024/2025.

 

La Niña je anomália chladného počasia v Pacifiku, ktorá formuje atmosférické podmienky v rôznych častiach sveta. Jej náprotivkom je fenomén El Niño. Aj napriek veľkej vzdialenosti medzi Európou a Tichým oceánom majú tieto fenomény veľký vplyv na formovania počasia v Európe. 

Rýchly prechod z teplej do studenej fázy

Prechod z El Niño do neutrálnej fázy je pravdepodobný od apríla do júna 2024, pričom existuje až 79 %-ná šanca, že El Niño do júna úplne zanikne. Na druhej strane však neutrálna fáza dlho nepotrvá a od júna do augusta 2024 je 55 %-ná šanca, že sa rýchlo vyvinie La Niña. 

Znamená to, že atmosféra bude musieť prejsť z jednej udalosti na druhú pomerne rýchlym tempom. V tomto bode však nie je nič isté, okrem rozpadu teplej udalosti El Niño. Po lete sa ukáže, či sa La Niña nakoniec vyvinie a ako rýchlo začne silnieť a ovplyvňovať počasie. 

 

Ak by sa však tieto predikcie naplnili, znamenalo by to, že nastúpi chladná anomália v Pacifiku, ktorá by mala výrazný vplyv pre budúce počasie na jeseň a nadchádzajúcu zimu na severnej polovici. 

Pri dominancii La Niña sú zimy v Európe vo všeobecnosti chladnejšie, ako je dlhodobý priemer, no je to veľmi ťažké predikovať, keďže na vývoj počasia sa vplyv viacero faktorov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd