Superbohatí ľudia devastujú klímu. Žijú ako "ekologickí vandali"

Veronika Sádovská

Najnovšia štúdia potvrdila to, čo mnohí z nás už tušili. Miliardári ničia našu klímu oveľa viac ako bežní ľudia.

Výsledky tejto štúdie odprezentovali aj na prebiehajúcej klimatickej konferencii v Glasgowe. Podľa rozvojovej organizácie Oxfam jedno percento najbohatších ľudí na svete je zodpovedných za 16% svetových emisií.

Problémom je vesmírne cestovanie

Najnovším fenoménom bohatých je vesmírna turistika. Dokonca sa v jej "dostupnosti", samozrejme, pre najbohatších, aj predbiehajú. Nafkote Dabi, expert na klímu z Oxfam, povedal: "Malá elita si dopraje bezplatný lístok na zničenie našej klímy."

Jeden let do vesmíru, myslíme ten vyhliadkový či turistický, spôsobí viac emisií ako vyprodukuje jeden človek z chudobných oblastí sveta za celý svoj život.

Enviromentálne akcie chcú zamerať na bohatých

"Vlády musia zamerať svoju politiku na bohatých", uviedol Tim Gore, autor štúdie z IEEP. "To zahŕňa opatrenia na obmedzenie spotreby CO2 pri luxusnom tovare, ako sú mega jachty, súkromné ​​lietadlá a súkromné ​​vesmírne lety, ako aj na obmedzenie investícií náročných na klímu, ako sú podiely v priemysle fosílnych palív."

Táto správa sa dotkla aj mnohých, ktorí na klimatickú konferenciu prišli. Len nedávno bola ostro kritizovaná predsedníčka Európskej komisie Ursula von Der Leyen za to, že z Viedne do Bratislavy šla lietadlom.

Naša prezidentka napríklad využila na cestu do Glasgowa klasický komerčný let.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd