Supercela priniesla až 4 cm krúpy. Hlásia poškodené autá a aj úrodu

Peter Minárik

Európou sa dnes ženú veľmi silné búrky, ktoré na Slovensko zatiaľ nebezpečnejšie sprievodné javy nepriniesli. K našim susedom však búrky prinášajú veľmi nebezpečné sprievodné javy. Pred niekoľkými minútami sa oblasťou Nymburku, pri Prahe prehnala supercela, ktorá priniesla až 4 cm krúpy.

Ani s večernými hodinami silné búrky neprestávajú vyčíňať. V našej oblasti sa dnes vyskytlo niekoľko nebezpečných poveternostných javov. V Poľsku sa vyskytlo tornádo, v Nemecku vyčíňajú predovšetkým povodne a v Česku sa objavila tromba. V Česku však zostaneme. Tu totiž prešla podvečerom veľmi silná búrka, ktorá produkovala až 4 cm krúpy.

Supercela priniesla veľké krúpy

Supercelárna búrka sa sformovala severovýchodne od hlavného mesta Praha a postúpila cez oblasť Nymburku k východu do oblasti Kolína. Búrka tu vyprodukovala veľmi veľké krúpy.

 

Hneď z viacerých oblastí hlásia krúpy s priemerom až do 4 cm.

takéto krúpy padajú v Česku
takéto krúpy padajú v Česku, foto: Martin Komárek

Krúpy poškodili autá aj úrodu

Veľmi veľké krúpy spôsobili problémy aj na majetku. Ľudia hneď z niekoľkých obcí a miest hlásia preliačina na kapotách a niekoľko poškodených sklenených výplní. Krúpy taktiež doslova udupali mnohé rastliny.

 

Supercela produkuje veľké krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov, keď je dostatočne silná a má priaznivé podmienky pre rast veľkých krúp. Hlavné faktory, ktoré k tomu prispievajú sú silné vzostupné prúdy, ktoré dokážu udržať krúpy vo vnútri búrky dostatočne dlho na to, aby narastali na veľkosť niekoľkých centimetrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd