Supercely prinášajú krúpy aj takéto zaujímavé mračná

Veronika Sádovská

Intenzívne búrky v Poľsku už priniesli aj prvé krúpy. Supercely, ktoré vznikli až v dvoch vojvodstvách priniesli aj veľmi zaujímavé mračná.

Od dnešného skorého rána sa u našich severných susedov tvoria početné búrky. Ako prvé vznikli v Česku, kde sa intenzívne blýskalo a len v priebehu pár hodín udrelo cez 5 000 bleskových výbojov.

Neskôr sa presunuli búrky do Poľska, kde zintenzívnili a dvoma vojvodcami sa prehnali až dve veľké supercely. Tie vyprodukovali aj husté menšie krúpy a ľudí zaujali aj netradičné oblaky.

 

Výrazný shelfcloud

Búrky dnes okrem intenzívnej bleskovej aktivity prinášajú lovcom búrok aj nádherné pohľady a možnosti zachytiť krásne oblaky. Na mnohých miestach spozorovali priam ukážkový shelfcloud, ktorý priniesol ešte aj niečo navyše.

Oblaky, ktoré tvoria nákovu búrky nad shelfcloudom sa zoradili do nezvyčajných obrazcov. Spolu s hrou svetla a tieňa tak vznikali naozaj nádherné pohľady. Fotografie si môžete pozrieť v naše fotogalérii pod článkom.

 

Intenzívne zrážky a krúpy

Supercely priniesli lokálne vysoké úhrny a presúvajú sa ďalej na východ. Krúpy na niektorých miestach mali veľkosť od 1 do 2 centimetrov. Boli síce malé, ale padali veľmi husto a mohli ohroziť úrodu ovocných stromov.

Aktuálne máme aj našom území niekoľko prehánok a už v najbližších chvíľach sa začnú tvoriť prvé dnešné búrky. Popoludní sa ale búrkový kolotoč ale rozbehne naplno. Aktuálnu polohu zrážok aj búrok môžete sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd