Supercely v Česku: Tisíce domácností bez prúdu, popadané stromy i bleskové povodne

Dominik Cenkner

Takáto je bilancia búrok, ktoré sa včera prehnali susedným Českom. Zvlášť veľké škody priniesla supercela na južnú Moravu.

Silné búrky sprevádzané nárazovým vetrom a krupobitím sa v piatok opäť prehnali Českou republikou. Na južnej Morave sa vyskytli supercelárne búrky, ktoré ničili stromy a strechy.

Pri škodách zasahovali aj hasiči v Moravskosliezskom kraji. V oboch regiónoch zasahovali pri desiatkach incidentov. V Královohradeckom kraji bolo ešte o 22.00 h bez elektriny štyritisíc domácností.

„Okolo 20:00 h sa cez oblasť Mikulov a Břeclavi presúvala veľmi silná búrka, ktorá mala črty supercely. Vyskytli sa krúpy s priemerom viac ako tri centimetre a intenzívne zrážky.

Vietor fúkal rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu.“ Na sociálnej sieti o tom informoval Český hydrometeorologický úrad. Břeclavsko sa pritom stále spamätáva z ničivého tornáda, ktoré oblasť zasiahlo pred rokom.

Počasie sa upokojuje

V Českej republike už momentálne nie je vyhlásená žiadna výstraha pred počasím. Vypršala výstraha pred silnými búrkami, ale aj pred požiarmi, ktorá v niektorých častiach krajiny napriek dažďom v posledných dňoch stále platila.

Dozvuky veľmi búrlivých dní sú však stále zjavné. V Bavorovej je to zrejmé už pri pohľade na rieku. Blanica je stále na prvom stupni povodňovej aktivity.

Búrky úradovali aj na Slovensku

Ešte v piatok vo večerných hodinách sa intenzívne búrky vyskytli na Záhorí a v Myjavsku. Padali pri nich aj krúpy o priemere niekoľkých centimetrov.

Počas noci z piatka na sobotu bolo búrlivo najmä na východe krajiny, ale aj na strednom Slovensku. Búrky však už neboli tak intenzívne, priniesli najmä očakávaný dážď a ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd