Supertajfún Rai už zasiahol Filipíny. Vyžiadal si najmenej 2 obete

Dominik Cenkner

Supertajfún Rai, o ktorom sme vás ešte včera informovali, už zasiahol Filipíny. Okrem obrovských materiálnych škôd si vyžiadal aj obete na životoch.

Supertajfún Rai, ktorého miestni pomenovali ako Odette, spôsobil spúšť na celom súostroví. Pri tom si vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych.

Rai, 15. tajfún, ktorý tento rok zasiahol Filipíny, mierne zoslabol z búrky kategórie 5 na búrku kategórie 3 po tom, čo vo štvrtok zasiahol ostrov Siargao. Ide o obľúbenú turistickú a surfovaciu destináciu na centrálnom východnom pobreží.

Búrka, ktorú spočiatku sprevádzal vietor s rýchlosťou až 260 kilometrov za hodinu s nárazmi nad 300 kilometrov za hodinu, sa neskôr presunula na západ a priniesla so sebou silné dažde a rozsiahle záplavy. Očakáva sa, že sa z krajiny stiahne v piatok neskoro večer miestneho času.

Rai spôsobil obrovské škody na majetku, zdroj: cnn.com
Rai spôsobil obrovské škody na majetku, zdroj: cnn.com

Značné materiálne škody

Vo viacerých častiach Filipín boli v piatok hlásené neprejazdné úseky ciest a výpadky elektriny, čo sťažilo záchranné práce. Úradníci nedokázali v dôsledku výpadkov určiť ani rozsah škôd.

Búrka zasiahla niekoľko husto obývaných oblastí vrátane Cebu, mesta s takmer 1 miliónom obyvateľov. V oblasti Visayas a Mindanao, čo je významná skupina ostrovov, vypadlo viac ako 30 prenosových vedení, uviedla v piatok NGCP. Podľa oficiálnych údajov z roku 2020 žije len vo Visayas viac ako 20 miliónov ľudí.

Obete na životoch

Filipínsky senátor a predseda Červeného kríža Richard Gordon potvrdil, že nepriaznivé počasie si vyžiadalo najmenej 2 obete na životoch.

Na jednu obeť mal spadnúť strom, druhú mal zasiahnuť padajúci múr domu. Nie je však vylúčené, že obetí bude viac.

Evakuovaných muselo byť vyše 300 000 ľudí, zdroj: cnn.com
Evakuovaných muselo byť vyše 300 000 ľudí, zdroj: cnn.com

Supertajfún zoslabne

Pre vyčíňanie počasia muselo byť okolo 332 000 ľudí evakuovaných zo svojich domovov. Očakáva sa pritom, že Rai si svoju silu ešte pár hodín zachová, kým bude postupne slabnúť.

Určité množstvo zrážok sa potom rozšíri do Vietnamu a čínskej provincie Hainan. Neočakáva sa však, že vyčíňanie tam bude príliš výrazné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd