Supertajfún Saola a následné záplavy vyhnali z domov tisícky ľudí. Sprevádza ho silný vietor a prívalový dážď

Supertajfún Saola a následné záplavy vyhnali z domov tisícky ľudí. Sprevádza ho silný vietor a prívalový dážď
Dominik Cenkner

Viac ako tisíc ľudí utieklo v nedeľu zo svojich domovov na severe Filipín v dôsledku záplav spôsobených supertajfúnom Saola. Informuje o tom TASR.

Saola sa v noci na nedeľu prehnal okolo ostrova Luzon a pokračoval na juh. Rýchlosť vetra dosahovala až 185 kilometrov za hodinu, uviedol štátny meteorologický úrad.

Neboli hlásené žiadne obete ani väčšie škody. Obyvatelia pobrežných komunít ohrozených silným vetrom a veľkými vlnami boli premiestnení na vyššie položené miesta na tichomorskom pobreží provincií Isabela, Cagayan a Ilocos Sur.

„Tieto pobrežné územia nemajú žiadnu ochranu, ležia priamo pri Pacifiku. Neustále prší, ale vietor nie je taký silný,“ povedal telefonicky pre AFP predstaviteľ záchrannej služby.

Až 20 veľkých búrok za rok

Cyklón Saola v nedeľu zosilnel na supertajfún a zvýšil riziko prudkých dažďov, silného vetra, záplav a zosuvov pôdy na severe Filipín Informuje o tom oficiálna meteorologická agentúra krajiny. 

Supertajfún, ktorý je miestne známy pod názvom Goring, sa môže pochváliť maximálnou rýchlosťou vetra 185 kilometrov za hodinu (115 míľ za hodinu) v blízkosti centra a nárazmi s rýchlosťou až 230 kilometrov za hodinu (143 míľ za hodinu). Saola sa podľa predpovedí v pondelok otočí na severovýchod a sever a v utorok naberie severozápadnejší smer.

Predpovede hovoria, že východné časti pevniny Cagayan, Isabela a oblasť Kordillery pravdepodobne zasiahnu mimoriadne intenzívne zrážky. Spadnúť tam môže od 100 do 200 milimetrov zrážok.

Tieto provincie sú pritom dôležitými regiónmi pre filipínskych pestovateľov ryže, kukurice a zeleniny. Potom čo Saola prejde časťou Filipín zasiahne aj južnú časť Taiwanu. Podľa meteorologóv by sa tak malo stať v stredu večer, resp. vo štvrtok ráno miestneho času.

Na záver len pripomeňme, že Filipíny zasiahne každý rok v priemere 20 veľkých búrok. Tie si vyžiadajú niekoľko sto obetí a spôsobujú chudobu v rozsiahlych regiónoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd