SUPERTRÓPY v USA: Las Vegas zažíva historické horúčavy. Namerali až +49 °C a ľudia umierajú od tepla

SUPERTRÓPY v USA: Las Vegas zažíva historické horúčavy. Namerali až +49 °C a ľudia umierajú od tepla
Veronika Salayová

USA zažíva v týchto dňoch supertrópy. Teploty sa v niektorých štátoch šplhajú nad +45 °C. Ľudia umierajú od tepla...

Horúčavy nesužujú iba Európu, ale v USA v týchto dňoch prevládajú ešte extrémnejšie podmienky. Teploty lámu rekordy a šplhajú sa k takým hodnotám, aké nemajú obdobu. 

Podľa meteorológa Bryana Jacksona z Národnej meteorologickej služby (NWS) sa teploty na niektorých miestach pohybujú až o 20 °C nad normálom pre toto ročné obdobie.

Las Vegas zaznamenal v nedeľu rekordnú teplotu +48,9 °C. Ide o najvyššiu teplotu, aká kedy bola v tomto meste zaznamenaná.

V Oregone podľa pondelkovej tlačovej správy  z okresu Multnomah zomreli počas víkendu štyria ľudia v dôsledku horúčav. Traja zo štyroch boli obyvateľmi okresu Multnomah, zatiaľ čo ďalší zomrel v nemocnici v Portlande.

 

Teploty pôjdu ešte vyššie

V USA je okolo 36 miliónov ľudí aktuálne vystavených varovaniu pred nadmernými horúčavami, zatiaľ čo asi jeden milión čelí nadmerným horúčavám, a to aj vo východnom Oregone, severovýchodnej Nevade a juhozápadnom Idahu.

Vlna horúčav bude pokračovať celý tento týždeň, podobne ako v Európe, a teploty v niektorých častiach vnútrozemskej Kalifornie budú naďalej dosahovať teploty vysoko nad +40 °C a budú sa blížiť až k +50 °C.

Očakáva sa, že od polovice týždňa sa horúčavy presunú z Kalifornie a Oregonu smerom na sever do štátu Washington a Arizonu.

 

Absolútny rekord v Údolí smrti je ohrozený

Najvyššia zaznamenaná teplota na Zemi je +56,7 °C, ktorá bola zaznamenaná v Údolí smrti neďaleko Las Vegas. Tento absolútny rekord je v týchto dňoch ohrozený

NWS tiež varuje pred zvýšenými rizikami požiarov v dôsledku kombinácie horúcich, suchých a veterných podmienok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd