Šváby zamorili obľúbenú destináciu Slovákov. Svoju dovolenku v tejto krajine prehodnoťte!

Šváby zamorili obľúbenú destináciu Slovákov. Svoju dovolenku v tejto krajine prehodnoťte!
Veronika Salayová

Premnožené šváby asi nie sú to, čo si prajeme zažiť na svojej vytúženej dovolenke pri mori. V tejto krajine je oficiálne vyhlásená výstraha pred týmto nepríjemným hmyzom. 

Dovolenka v Španielsku by sa tento rok mohla stať veľmi nepríjemným zážitkom. Na uliciach, v obchodoch aj domácnostiach sa už teraz objavuje veľké množstvo švábov, informuje CNN Prima.

Vinníkom je hlavne dlhodobé teplo, ktoré umožňuje švábom rýchlejšie sa rozmnožovať. Tento nepríjemný až nechutný hmyz môže dokonca šíriť aj nebezpečné vírusy a baktérie ako napríklad salmonelóza alebo úplavica, uvádza denník Diario de Cádiz. Navyše sú imúnne voči biocídnym prípravkom, takže zbaviť sa ich nadobro vôbec nie je ľahké. 

V Španielsku hrozí švábia epidémia

Pre tohtoročnú letnú sezónu vyhlásilo Španielsko výstrahu, čo platí najmä pre prímorské a dovolenkové oblasti. Podľa ekológov hrozí kvôli enormnému nárastu hmyzu „švábia epidémia“, informujú španielski ekológovia. Za ich premnoženie vo viacerých lokalitách môže najmä teplé počasie, ale aj ďalšie faktory. 

 
 

„Šváby v posledných rokoch trpia niekoľkými rôznymi genetickými mutáciami, čo im umožňuje byť imúnni voči biocídnym prípravkom, ktoré by ich zahubili,“ hovorí generálny riaditeľ Národnej asociácie spoločností pre ochranu životného prostredia ANECPLA Jorge Galván. 

Ide teda o kombináciu klimatických zmien a odolnosti voči škodlivým látkam, ktorá môže viesť k prenosu nebezpečných vírusov a baktérií spôsobujúcich choroby.

Šváby vyliezajú už aj cez deň

Nepríjemní škodcovia sa najskôr objavovali len v noci, pretože nemajú radi svetlo. Obavy však vzrástli, keď sa začali objavovať aj cez deň. Obyvatelia sa s nimi stretávajú na uliciach, v obchodoch, reštauráciách aj v domácnostiach.

Šváby sa radi schovávajú v kuchyni alebo kúpeľni, kde je teplo a vlhko. Lezú aj do potrubia umývadiel a za spotrebiče, kde na nich môžete ľahko natrafiť. 

 

„Len čo sa teploty začnú zvyšovať, odstránenie tohto škodcu je prvoradou záležitosťou, najmä pre tých, ktorí sú zodpovední za ubytovací sektor, a to nielen kvôli vysokému riziku prepuknutia potravinovej choroby, ktorá by mohla podnik zavrieť, ale aj kvôli reputácii hotela.

Ak zákazník uvidí švába v reštaurácii, na terase alebo v bare, s najväčšou pravdepodobnosťou sa už v prevádzke nikdy neobjaví,“ dodáva generálny riaditeľ ANECPLA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd