Švédsko zasiahla rekordná zimná víchrica. Teploty klesli na -34 °C. Vodiči nocovali v autách na diaľnici

Švédsko zasiahla rekordná zimná víchrica. Teploty klesli na -34 °C. Vodiči nocovali v autách na diaľnici
Veronika Salayová

Kým väčšina Európy sa teší z príchodu jarného počasia, Škandinávia bojuje s extrémnym aprílových ochladením. Teploty v Švédsku klesli na rekordnú hodnotu -34 °C.

Apríl začal na severe Európy bláznivo a poriadne mrazivo. Škandináviu zasiahlo sneženie, mínusové teploty a intenzívne nárazy vetra.

Najhoršia situácia bola v strednom a západnom Švédsku, kde počas utorka snehová víchrica spôsobila výrazné narušenie dopravy v rôznych oblastiach krajiny. Víchrica s takmer nulovou viditeľnosťou spôsobila v utorok večer a v noci na diaľnici veľký dopravný chaos.

Snehová víchrica má aj jednu obeť

Pozdĺž diaľnice E4, dôležitej spojnice medzi juhom a Štokholmom na severe, zostali autá uviaznuté celú noc na 20 km dlhom úseku neďaleko mesta Jonkoping. 

 

Göran Melin, zástupca núdzového manažéra Jonkopingu, povedal: „Celú noc sme neúnavne pracovali na distribúcii vody ľuďom, ktorí uviazli na diaľnici.“ 

Snehový chaos zasiahol úsek cesty medzi Huskvarnou a Grännou, kde motoristi uviazli v dlhých radoch na celé hodiny, pričom niektorí uviazli vo svojich autách už od 17.00 hod. Švédska polícia následne podvečer vyzvala motoristov, aby zostali doma a nikam nejazdili.

Polícia prijala počas večera a noci viacero oznámení o dopravných nehodách a škodách. Jedna osoba zomrela v utorok večer pri zrážke osobného auta s kamiónom v okrese Jönköping, zrejme v dôsledku zníženej viditeľnosti. Záchrannej službe bola nehoda oznámená okolo 22.00 hod. 

kolóna na švédskej diaľnici
kolóna na švédskej diaľnici, foto: expressen.se

Stovky ľudí nocovali v autách na extrémne chladnej diaľnici

Počas noci sa vytvoril až dvojkilometrový dlhý rad v dvoch pruhoch a polícia odhadla, že ide o stovky áut, v ktorých šoféri nocovali v extrémne chladných podmienkach.

 

Počas utorka boli vo Švédsku zaznamenané teploty s rekordne nízkou hodnotou, a to -33,7 °C. Takáto nízka teplota nebola v mesiaci apríl zaznamenaná od roku 1955. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd