Svet má novú najjasnejšiu hviezdu. Ide o americký satelit, ktorý žiari na oblohe viac ako iné hviezdy

Svet má novú najjasnejšiu hviezdu. Ide o americký satelit, ktorý žiari na oblohe viac ako iné hviezdy
Veronika Salayová

Nočná obloha je posiata hviezdami a najnovšie k nim pribudla aj jedna nová, ktorá na oblohe svieti viac ako iné objekty. Nejde však o skutočnú novú hviezdu, ale o americký komunikačný satelit.

Na oblohe zdanlivo pribudla nová hviezda, ktorá je jasnejšia ako iné hviezdy. V skutočnosti na oblohe žiari nový americký komunikačný satelit BlueWalker 3.

Jasnosť BlueWalkeru sa priebežne mení v závislosti na tom, ako veľmi je rozložený. Vo svojej najjasnejšej polohe sa ale vyrovná hviezdam Prokyon a Achernar, ktoré patria k najjasnejším prírodným telesám na oblohe, uviedli autori štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature.

„Potom, čo sa BlueWalker 3 rozložil do plochy 64 metrov štvorcových, je viditeľný ako na tmavej oblohe, tak na mestskej oblohe, hoci v mestskom prostredí bude viditeľnosť obmedzená na okamih, keď BlueWalker 3 preletí nad hlavou,“ uviedol pre britský denník The Guardian spoluautor vedeckej štúdie z Universidad de Atacama v Čile Jeremy Tregloan-Reed.

Astronómovia nie sú nadšení

Nový satelit však kazí prácu astronómom. Pokiaľ tak jasný satelit prejde pred detektorom teleskopu, tak na zhotovenej snímke zanechá pruh, ktorý môže byť ťažké alebo takmer nemožné odstrániť. 

Astronómom tak bude chýbať časť dát. Autori štúdie poznamenávajú, že s rovnakými ťažkosťami sa stretávajú aj vesmírne pozorovania.

Zatiaľ čo BlueWalker narúša pozorovanie zo zeme, pozorovania Hubbleovho teleskopu sú ovplyvnené svetelným znečistením Starlinku.

Letecký a kozmický priemysel, politici i astronómovia sa snažia vplyv takýchto družíc zmenšiť, ale trend vypúšťania stále väčších a jasnejších družíc je stále silnejší.

BlueWalker 3 je prototyp satelitu BlueBird americkej spoločnosť AST SpaceMobile. Tá ho vypustila v septembri a chce na ňom testovať patentované technológie na pripojenie k mobilným telefónom vo vesmírnom prostredí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd