Svetelná „šou“ nad Slovenskom: Dnes môže oblohu opäť rozžiariť veľkolepá polárna žiara

Veronika Salayová

Nie je to tak dávno, čo Slovensko na vlastné oči zažilo polárnu žiaru hýriacu mnohými farbami. Je veľký predpoklad, že aj túto noc budeme svedkami podobne veľkolepej „šou“.

Na konci februára bola takmer celá Európa svedkom polárnej žiary, ktorá bola viditeľná v mnohých krajinách, kde sa tento jav nevyskytuje bežne. Mnohí ho však na vlastné oči nevideli, no túto noc sa opäť naskytuje šanca.

Túto noc, z nedele na pondelok, sa môže polárna žiara objaviť nad Slovenskom a môže opäť rozžiariť nočnú oblohu svojimi nádhernými farbami.

Silná geomagnetická búrka

Slnko si prechádza svojou veľmi aktívnou fázou a na jej povrchu dochádza k mnohým slnečným erupciám. Ak sú dostatočne silné, tak do vesmíru vyvrhnú prúd koronálnej hmoty, ktorý môže zasiahnuť našu planétu. 

K takémuto scenáru došlo 3. mája okolo 14.00 hod., kedy Slnko vyvrhlo plazmu naším smerom. Tá sa k Zemi dostane už o pár hodín, zreaguje s magnetosférou Zeme a spôsobí geomagnetickú búrku.

Geomagnetická búrka, ktorá k nám smeruje, dosiahne podľa odborníkov na vesmírne počasie silu G3, čo je charakterizované ako silná geomagnetická búrka.

Tá môže narušiť správne fungovanie satelitných technológií a spôsobiť poruchy rádiového signálu. Avšak takto silné slnečné búrky spôsobujú aj veľmi intenzívne polárne žiary.

Ako a kde ju pozorovať?

Polárne žiary vyvolané silnými slnečnými búrkami sa objavujú aj v nižších zemepisných šírkach ako len v oblasti okolo severného pólu. Je preto pravdepodobné, že polárne žiary sa objavia túto noc aj na Slovensku.

Podľa odborníkov z NOAA je veľká šanca, že dnes v noci, skôr v druhej polovici, uvidíme na vlastné oči veľkolepú svetelnú „šou“ v podobe tancujúcich farebných tieňov.

Najväčšiu šancu majú najmä obyvatelia severných okresov Slovenska počas jasnej noci v neskorých nočných hodinách, ideálne na tmavom mieste bez svetelného smogu. 

Ak sa vám podarí polárnu žiaru zachytiť, budeme vďační, ak nám vaše fotografie pošlete do redakcie alebo do našej FOTO skupiny

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd