Svetová meteorologická organizácia plánuje ambiciózny projekt. Počasie budú skúmať drony

Veronika Sádovská

Svetová meteorologická organizácia plánuje ambiciózny, úplne dobrovoľný program na vyhodnotenie využitia dronov na vyplnenie atmosférických medzier v predpovedi a monitorovaní počasia.

Program, oficiálne známy ako demonštračná kampaň WMO Uncrewed Aircraft Systems Campaign, je naplánovaný na marec až august 2024, ale plánovanie už prebieha a spoločnosti a organizácie sa už prihlasujú k účasti.

Po celé desaťročia WMO zhromažďuje údaje zo vzduchu v rámci systému Aircraft Meteorological Data Relay (AMDAR), ktorý využíva senzory, počítače a komunikačné systémy na komerčných lietadlách na zber, spracovanie a prenos meteorologických údajov na pozemné stanice prostredníctvom satelitných alebo rádiových spojení. 

WMO tiež používa rádiosondy, telemetrické prístroje, ktoré sa zvyčajne prenášajú do hornej atmosféry pomocou meteorologických balónov.

Vedecký dôstojník WMO Dean Lockett uviedol, že WMO si čoraz viac uvedomuje tlak na integráciu bezpilotných lietadiel do vzdušného priestoru a do rôznych spôsobov ich použitia regulovanejším a operatívnejším spôsobom.

„Začali sme to skúmať ako potenciálneho kandidáta na operačný pozorovací systém," povedal Lockett pre Inside Unmanned Systems. „Takže sme o tom mali workshop, ktorý sme zvolali v roku 2019. Z toho sme videli, že technológia skutočne napreduje."

Cieľom je vyplniť medzeru v atmosférických údajoch z oblastí, kde lietadlá s posádkou alebo bez posádky zvyčajne nelietajú alebo nemôžu lietať, posilniť údaje z rádiosond a pochopiť predpisy obmedzujúce niektoré z týchto letov.

Bezpilotné lietadlá by v súčasnosti mohli prevziať niektoré z meraní vykonávaných rádiosondami vrátane prístrojov, ktoré sú vynášané do atmosféry balónmi.

Hoci lety sú naplánované až na jar budúceho roka, Lockett povedal, že WMO už teraz organizuje stretnutia a plánuje kampaň, aby dali účastníkom čas na získanie finančných prostriedkov, ak to potrebujú. 

Doteraz sa o kampaň zaujímalo asi 50 organizácií, vrátane účastníkov z vládnej sféry, akademickej obce a priemyslu, pričom niektorí z nich môžu pôsobiť vo viacerých lokaltách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd