Svetoznáma pláž v Grécku pre zosuvy pôdy ostáva zatvorená

Dominik Cenkner

Svetoznáma grécka pláž Navagio na ostrove Zakynthos s vrakom lode zostane zatvorená aj nadchádzajúce leto. Zákaz platí pre turistov aj miestnych. Dôvodom sú obavy odborníkov zo zosuvov pôdy.

„Bezpečie rezidentov a návštevníkov je nadovšetko. Rozhodnutie vychádza z nových vedeckých dát Ochrannej organizácie proti seizmickým aktivitám (OASP), miesto nie je bezpečné aj vzhľadom na vysoký počet návštevníkov na mieste počas turistickej sezóny,“ citoval grécky web Greek City Times ministra turistiky Vasilisa Kikiliasa.

Tím expertov z OASP odporučil uzavretie pláže na základe návštevy miesta z 8. marca. Tá bola súčasťou pravidelného vyhodnocovania jej bezpečnosti.

Odborníci tvrdia, že vykazuje nezanedbateľné riziko zosuvu pôdy. Všetko pre eróziu okolitých útesov.

Pláž je zavretá už niekoľko mesiacov

Pláž je uzavretá už od vlaňajšieho septembra. Stalo sa tak po zemetrasení o sile 5,4 magnitúdy.

To spôsobilo pád niekoľkých veľkých kameňov z okolitých útesov priamo do zátoky. Bezpečnosť Navagia bude preskúmaná dvakrát ročne.

Zaujímavosťou pláže je aj vrak lode. Loď menom Panagiotis mala v roku 1980 stroskotať pri veľkej búrke.

Údajne pašovala niekoľko ton cigariet a alkoholu. Tie si potom mali rozobrať miestni. 

Podľa niektorých zdrojov ju ale dopravila na breh grécka vláda, aby podporila turistický ruch. Každopádne to pláž, na ktorú sa nejde dostať inak ako po mori, urobilo slávnu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd