Vianočné sviatky priniesli teplé počasie. Ako bude dnes?

Zuzana Macháčová

Tohtoročné sviatky priniesli skôr jarné ako zimné počasie. Ale ako hovorí pranostika: Lahodný a teplý čas na Vianoce je znamením, že zima bude dlho trvať, preto nelámme nad ňou palicou. Ešte má pred sebou dva celé mesiace.  

Na sviatok svätého Štefana prúdil od juhozápadu do strednej Európy teplý vzduch. V noci postúpil cez našu oblasť na východ studený front a za ním sa v chladnejšom vzduchu rozšíri nad alpskou oblasťou okraj tlakovej výše. 

Dnes sa zmenší aj oblačnosť. Slovensko bude v teplotnom pásme +3 až +10 °C. Na severe a východe budú aj lokálne prehánky.  Postupne od 600 m aj snehové. Vietor bude viať mierny až silný.

Pozor za volantom

Na cestách treba byť opatrní, lokálne sa vyskytne hmla. Výstraha pred silným vetrom platí na juhozápade.

Studený front dnes rozruší nízku oblačnosť a hmlu. Na severe a východe môžu byť aj prehánky, ale na západe a juhu budú deň spríjemňovať slnečné lúče. 

Západ čaká polooblačné počasie, len výnimočne zaprší. Vzduch sa ohreje na +6 až +9 °C, ale bude fúkať nepríjemný vietor do 40 v nárazoch až do 70 km/h. Pozitívum je, že k večeru vietor zoslabne. 

V Žilinskom kraji môžu byť tiež prehánky, od 600 m snehové. Na strednom Slovensku bude teplota dosahovať +3 až +8 °C.. Na juhu bude do +10 °C.. 

Na východe bude prevládať premenlivá oblačnosť, hoci sa môžu vyskytnúť aj občasné prehánky. Od 700 m môže aj slabo snežiť. 

Počasie na horách

Ak sa chystáte na hory, tam bude prevládať premenlivá, k večeru aj zmenšená oblačnosť so snehovými prehánkami. Na podhorí budú ráno dažďové prehánky.

Vo výške 1500 bude teplota -5 °C. Dopoludnia môže byť tiež nepríjemne veterno. Tlak vzduchu bude mierne stúpať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd