Tá pravá zima prichádza. Slovensko čakajú kalamitné dni. Napadnúť môže cez pol metra snehu

Peter Minárik

Pokojné počasie na Slovensku končí. Nadchádzajúce hodiny sa charakter počasie výrazne zmení a čakajú nás opäť zimné komplikácie. Nepriaznivé počasie čakajú prevažne severné oblasti nášho územia, kde bude počasie spôsobovať nepríjemnosti po celý týždeň. Čo všetko čaká naše územie?

Víkend, ktorý máme za sebou sa niesol v znamení pokojného počasia. To prinieslo prevažne stabilné počasie, no výnimkou bolo sobotňajšie ráno a dopoludnie, kedy na Záhorí a v západných častiach Bratislavy snežilo. Snehová pokrývka sa tu nachádzala ešte v nedeľu večer.

Snehovú pokrývku máme aktuálne predovšetkým na severnom Slovensku. Najhrubšia snehová pokrývka je samozrejme na našich horách. Chopok hlási 186 cm snehu, Lomnický štít 140 cm a Štrbské Pleso 44 cm. Veľa snehu je však aj na Horehroní, či na Orave a Kysuciach. Horehronský Telgárt hlási 57 cm a oravský Liesek 12 cm.

V nadchádzajúcich hodinách naše územie zasiahne veľmi nepriaznivé počasie, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí problémy a to najmä v Žilinskom kraji, kde hrozí kalamita.

Slovensku hrozí kalamita

V pondelok na poludnie nás čaká zásadná zmena v počasí a v tomto charaktere počasia sa udržíme celý týždeň. Nad Škandináviou sa totiž bude nachádzať veľmi hlboká tlaková níž. Tú nemeckí meteorológovia pomenovali "Nicolas" a práve Nicolas prinesie nadchádzajúce dni do Európy veľmi nebezpečné počasie.

V rámci tejto rozsiahlej tlakovej níže sa otvorí výrazné, vlhké a predovšetkým studené severozápadné prúdenie v ktorom k nám budú postupovať jednotlivé frontálne vlny.

Na takéto frontálne vlny v tomto zimnom období sú náchylné severné partie Álp a zároveň aj severné oblasti Slovenska. Kopcovitý terén totiž zrážky zachytáva a neustále vlhké prúdenie pumpuje do týchto oblasti neustálu vlhkosť, ktorá sa potom prejavuje na zrážkach. Zjednodušene môžeme povedať, že prúdenie, ktoré nás v nadchádzajúcich dňoch čaká prináša takmer vždy do severných regiónov snehovú kalamitu a inak by to nemalo byť ani v tomto prípade.

Počas nadchádzajúcich dní sa očakávajú zrážky na celom našom území. Sneženie sa očakáva aj v iných oblastiach stredného a východného Slovenska, no zrážková intenzita bude výrazne slabšia ako na severe krajiny a napadne tu tak len zopár centimetrov snehu. Tento sneh sa naviac v nižších polohách bude počas dňa topiť, keďže teploty budú cez deň stúpať nad nulu.

So snehom, s výnimkou horských oblastí Malých Karpát nemožno počítať na celom západnom Slovensku, kde sa budú vyskytovať prevažne zrážky zmiešané, či kvapalné. Na západnom Slovensku totiž bude najteplejšie a teploty budú stúpať aj nad hranicu +5 °C.

Mieri k nám aj fujavica

Okrem sneženia zasiahne celé naše územie aj veľmi silný vietor, ktorý bude vyčíňať aj na západnom Slovensku. Keďže v oblasti severného Slovenska bude súčasne aj výdatne snežiť, tak tu zavládnu skutočne snehové problémy, ktoré môžu spôsobiť aj snehovú kalamitu.

K zhoršeniu počasia na Slovensku by malo dôjsť v pondelok na poludnie. Kde sa očakáva najsilnejší vietor, kde hrozí snehová fujavica a ktoré okresy Slovenska zasiahne nasledujúce dni snehová kalamita sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd