Tajfún Haikui ničí Taiwan. Zatvorené školy, pozastavená letecká aj trajektová doprava

Tajfún Haikui ničí Taiwan. Zatvorené školy, pozastavená letecká aj trajektová doprava
Zuzana Macháčová

Desiatky ľudí utrpeli na Taiwane zranenia po tom, čo ostrov zasiahol tajfún Haikui, ktorý vyvracal stromy a tisíce ľudí prinútil opustiť svoje domovy. Zrušili lety a pozastavili trajektovú dopravu. 

Tajfún, ktorý v nedeľu zasiahol východné pobrežie, bol prvým, ktorý priamo zasiahol ostrov za posledné štyri roky. 

Uprostred prívalových dažďov a silného vetra sa zranili 2 ľudia v hornatej oblasti ostrova po tom, ako spadnutý strom zasiahol auto. Desiatky ľudí utrpeli zranenia väčšinou v dôsledku padajúcich trosiek, informovali miestni predstavitelia.

Živel so sebou priniesol nárazy vetra dosahujúce rýchlosť až 155 km/h. V hornatej provincii Hualien predpovedali zrážky presahujúce až 500 litrov vody na m².

Až 240 000 domácností bez elektriny

Tamojšie úrady sa rozhodli evakuovať viac ako 7 100 obyvateľov 11-tich miest a provincií. Napriek prijatým bezpečnostným opatreniam sa zranilo 44 ľudí.

Štátna elektráreň Taipower uviedla, že Haikui zanechalo viac ako 240 000 domácností bez elektriny. V pondelok sa stále pracuje na obnovení dodávok elektriny pre približne 34-tisíc dodávateľov.

V dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok zrušili Taiwan Airlines v pondelok 189 vnútroštátnych letov. Bola pozastavená aj trajektová doprava na okolité ostrovy.

Kraje a mestá na južnom, východnom a strednom Taiwane zrušili školské vyučovanie a zatvorili kancelárie.

Stále hrozí nebezpečenstvo

Taiwanský centrálny meteorologický úrad v pondelok ráno uviedol, že tahfún Haikui vstúpil do Taiwanského prielivu a smeroval do Číny. Živel bude naďalej prinášať prívalové dažde a s nimi aj riziko záplav a zosuvov pôdy.

Čínsky meteorologický úrad vydal v pondelok varovanie pred Haikui. Tajfún by mohol byť nebezpečný najmä v provinciách Fujian a Guangdong, kde sa očakávajú vysoké vlny a silný nárazový vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd