Tajfún Haikui zasiahol Čínu. Voda prevrátila hasičské auto

Tajfún Haikui zasiahol Čínu. Voda prevrátila hasičské auto
Veronika Sádovská

Tajfún Haikui už zasiahol aj juhovýchodnú Čínu. Silný vietor a lejak si už vybrali svoju daň. Nezvestných je 5 ľudí.

Čínu zasiahla už druhá tropická búrka za posedné dni. Haikui juž má aj nezvestných. Najväčší problém spôsobil vietor v kombinácii so silným dažďom.

Nezvestných je 5 ľudí

Voda zaplavila niekoľko oblastí. Na juhovýchode Číny voda doslova zmietla hasičské auto do rozbúrenej rieky. Nezvestní ľudia sú práve členovia jej posádky.

Hasičské auto skončilo v rieke v okrese Yongtai vo Fujian. Viezlo sa v ňom 9 hasičov. Záchranári podľa vyjadrenia ústredia pohotovostných služieb kraja „robia všetko, čo môžu", aby našli nezvestných.

Dva tajfúny za sebou

Haikui mal silu tajfúnu, keď v nedeľu prekročil južný cíp Taiwanu bez toho, aby spôsobil vážne škody. Haikui mal podobnú trajektóriu ako tajfún Saolo, ktorý zúril v týchto oblastiach len pred týždňom.

Tajfún pri príchode na čínsku pevninu zoslabol na tropickú búrku, no aj tak pácha ďalšie škody. Zasiahol provincie Fujian a Guangdong. Podľa čínskej meteorologickej služby v niektorých oblastiach priniesol až 600 mm zrážok. Postupne sa presunul do vnútrozemia.

V posledných mesiacoch Čína zažila jedny z najsilnejších dažďov a najsmrteľnejších záplav za posledné roky. Desiatky ľudí zahynuli a to aj v hornatých odľahlých oblastiach hlavného mesta Peking.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd