Tajomná planéta prekvapila vedcov dúhovou žiarou. Ide o prelomový objav

Tajomná planéta prekvapila vedcov dúhovou žiarou. Ide o prelomový objav
Veronika Sádovská

Astronómovia po prvý krát zbadali dúhovú žiaru na planéte mimo našej slnečnej sústavy. Môže pomôcť odhaliť nové poznatky o mimozemských svetoch.

Pozorovania z Cheopsovho vesmírneho teleskopu Európskej vesmírnej agentúry alebo družice Characterizing ExOplanet Satellite odhalili „glory efect“ na WASP-76b, ultra horúcej exoplanéte vzdialenej 637 svetelných rokov od Zeme.

Jav často sa vyskytujúci na Zemi, efekt pozostávajúci zo sústredných farebných prstencov svetla po prvýkrát objavili na planéte mimo Slnečnej sústavy. Vyskytuje sa, keď sa svetlo odráža od oblakov vzniknutých z jednotnej látky.

 

Veľmi nezvyčajné podmienky

Okrem Zeme túto dúhovú žiaru pozorovali už len na Venuši, kým Cheops a ďalšie misie nezachytili neuveriteľne slabý signál naznačujúci, že sa vyskytuje v atmosfére pekelne horúceho WASP-76b. Na základe signálu, ktorý zachytil Cheops, astronómovia veria, že atmosférický jav je priamo otočený k Zemi.

„Existuje dôvod, prečo mimo našej Slnečnej sústavy nebolo predtým vidieť žiadnu žiaru. Vyžaduje si to veľmi zvláštne podmienky," uviedol vedúci štúdie Olivier Demangeon, astronóm z Ústavu astrofyziky a vesmírnych vied v Portugalsku. „Po prvé, potrebujete atmosférické častice, ktoré sú takmer dokonale sférické, úplne rovnomerné a dostatočne stabilné na to, aby ich bolo možné pozorovať po dlhú dobu. Blízka hviezda planéty musí svietiť priamo na ňu, pričom pozorovateľ – tu Cheops – má tú správnu orientáciu.“

 

Divoká, spaľujúca planéta

WASP-76b fascinuje astronómov už od svojho objavu v roku 2013. Exoplanéta tesne obieha okolo svojej hostiteľskej hviezdy a intenzívne teplo a žiarenie  prijaté od tejto hviezdy podobnej slnku, pre porovnanie viac ako 4000-násobok množstva žiarenia, ktoré Zem dostáva od nášho Slnka, spôsobili nafúknutie WASP-76b, čím sa takmer zdvojnásobila. Aktuálne má veľkosť Jupitera, najväčšej planéty našej slnečnej sústavy.

Ak sú astronómovia schopní pozorovať slabý signál javu, akým je „glory efect“, zo stoviek svetelných rokov ďaleko, podľa vedcov môže byť v budúcnosti tiež možné zistiť prítomnosť slnečného svetla odrážajúceho sa od mimozemských vodných plôch. A to môže pomôcť odhaliť život na týchto planétach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd