Tajomné oblaky nad Slovenskom. Čo sa to včera dialo?

Veronika Sádovská

Okrem fotografií supersplnu ste nás zaplavili aj oblakmi, ktoré boli viditeľné na mnohých miestach na Slovensku. Niektorí sa pýtali o čo ide, tak si ich vznik vysvetlíme.

Nebo nad Slovenskom včera či už cez deň alebo v noci prinieslo nádherné úkazy. Lepšie ako sledovanie televízie. Mnohí naši čitatelia nám poslali fotografie zvláštnych oblakov a niektorí sa pýtali čo to je.

Oblaky typu altocumulus 

V závetrí Nízkych a Vysokých Tatier sa vytvoril oblaky typu altocumulus lenticularis. Mnohým často pripomínajú UFO, preto fanúšici tohto fenoménu vždy pri ich vzniku spozornejú.

Oblaky typu altocumulus vznikajú vo vyšších častiach atmosféry, odtiaľ pochádza aj pomenovanie z latinčiny altocumulus, teda vysoká kopa.

Ich tvar je premenlivý, často ich vidíme ako malé kopčeky, tzv. barančeky (Altocumulus stratiformis) či vo forme pásov alebo len jemných vlniek.

Altocumulus lenticularis

Jedným z druhov týchto oblakov sú altocumulus lenticularis, ktoré ako sme už spomínali, niekomu môžu pripomínať UFO. Je to práve pre ich šošovkovitý tvar.

Vznikajú často nad orografickou prekážkou, teda u nás najčastejšie ich môžeme vidieť nad vrcholkami Tatier (to však neznamená, že sa nemôžu objaviť aj inde).

Tak ako včera objaviť sa nemusí len jeden druh oblakov, ale aj niekoľko altocumulov naraz. Oblaky bolo nakoniec vidieť nielen nad Tatrami, ale oblačnosť sa dostala nad takmer polovicu nášho územia.

Fotografie našich čitateľov si môžete pozrieť v galérii od článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd