Takéto SILNÉ BÚRKY tu ešte neboli. Večer udrú po horúčavách dokonca aj supercely

Peter Minárik

Dnešný deň prinesie do našej oblasti extrémne silné búrky, ktoré tu nemajú obdobu. Aktuálne ešte nič nenasvedčuje tomu, čo nás čaká o pár hodín, no vzduchová hmota sa už pripravuje na vlnu búrok, ktorá na našom území udrie už o pár hodín. Naše územie sa silným búrkam nevyhne, no prídu o trošku neskôr.

Aktuálne nielen na našom území, ale v mnohých ďalších častiach Európy zažívame veľmi teplé, ba až tropické počasie. Teploty sa v našej oblasti dostávajú k hodnotám okolo +35 °C, no napríklad na Balkáne je ešte o čosi teplejšie a teploty sa šplhajú až ku +40 °C.

Takéto horúce počasie však už dnes na našom území končí. Počasie začne ovplyvňovať studený front, ktorý už teraz prináša búrky do susedného Rakúska a v nadchádzajúcich hodinách čakajú silné búrky Česko, odkiaľ sa rozšíria nad naše územie.

Veľmi nebezpečné, silné búrky

Situácia v našej oblasti je dnes pomerne vážna. Naznačuje to aj predpoveď meteorologickej služby Estofex, ktorá pre severné Taliansko a takmer celé Česko a časť Poľska vydala najvyššie varovanie 3. stupňa.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex
 

Vo veľmi prehriatom a labilnom vzduchu sa budú tvoriť intenzívne búrky, sprevádzané silným vetrom, ktorý môže páchať materiálne škody. Varovanie pre oblasť Česka platí aj pred výskytom veľkých krúp, ktoré by mohli produkovať podvečerné supercely.

Na severe Talianska sa očakáva ešte o čosi nebezpečnejšie počasie. Očakáva sa, že by mohlo vzniknúť aj väčšie tornádo. Situácia je tak v Európe veľmi nebezpečná.

Búrky začnú už večer

Prvé búrky sa už o chvíľu očakávajú v oblasti západného Česka, no zatiaľ by mali byť pomerne slabé. To sa zmení k večeru, kedy sa intenzívne búrky očakávajú v centrálnom Česku a postupne aj na Morave.

Vytvoriť by sa mal rozsiahly búrkový systém, ktorý by mal prinášať nebezpečný vietor s poryvmi až okolo 100 km/h a s prívalovými zrážkami, ktoré by mohli priniesť desiatky milimetrov zrážok.

Nebezpečné počasie neočakáva len služba Estofex, ale aj Český hydrometeorologický ústav, ktorý vydal pred búrkami vysoké varovanie.

varovanie ČHMÚ
varovanie ČHMÚ
 

Situácia je však veľmi nejasná. Naše územie by dnes búrky podľa najnovších analýz zasiahnuť nemali a ak by sa tak stalo, tak len v severozápadných prihraničných oblastiach s Moravou. Riziko je však malé a všetko to bude závisieť od definitívnej podoby sformovaného búrkového systému.

Určite nás však búrky čakajú už zajtra. Prvé búrky sa objavia v skorých ranných hodinách na západnom Slovensku a postupne sa budú rozširovať smerom k východu.

Intenzívne búrky čakajú mnohé regióny Slovenska a vystrájať by mali búrky až do večerných hodín. Viac o tom, kedy sa búrky očakávajú u vás a čo prinesú si pozrite na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd