Takmer 2 000 zemetrasení za jeden deň. Dno oceánu sa trhá

Takmer 2 000 zemetrasení za jeden deň. Dno oceánu sa trhá
Zuzana Macháčová

Za jeden deň zaznamenali rekordnú seizmickú aktivitu pri pobreží ostrova Vancouver. Tá by mohla naznačovať zrod novej oceánskej kôry. 

Začiatkom marca bolo pri pobreží Kanady zaznamenaných za jediný deň takmer 2 000 zemetrasení, čo by mohlo naznačovať, že nová oceánska kôra sa vytvára magmatickou trhlinou hlboko v mori. 

Neohrozujú ľudí

Tieto zemetrasenia nepredstavujú pre ľudí žiadnu hrozbu. Majú relatívne nízku veľkosť a sú sústredené asi 240 km od pobrežia ostrova Vancouver.

Toto miesto hostí sériu hydrotermálnych fumarol a nachádza sa na chránenom území Juan de Fuca na divergentnom okraji tektonických platní, kde sa dno oceánu vzďaľuje.

„Táto oblasť je oddelená od subdukčnej zóny – oblasti, kde tektonická platňa klesá do plášťa pod inou platňou – bližšie k pobrežiu, ktoré môže spôsobiť veľké ničivé zemetrasenia,“ vysvetlila pre LiveScience Zoe Kraussová z Washingtonskej univerzity.

 

„Tento typ zemetrasenia môže odhaliť podrobnosti o tom, ako sa dno oceánu vzďaľuje a ako sa vytvára nová kôra,“ zdôraznil Krauss. V lokalite Endeavour sa tichomorská platňa a platňa Juan de Fuca vzďaľujú. Toto rozťahovanie vytvára dlhé lineárne zlomové línie a stenčuje kôru, čo umožňuje stúpanie magmy. Keď sa magma dostane na povrch, ochladí sa, stvrdne a stane sa novou oceánskou kôrou

Táto lokalita je nepretržite monitorovaná ako súčasť série podmorských sieťových experimentov v severovýchodnom Pacifiku ( NEPTUNE), ktorú prevádzkuje spoločnosť Ocean Networks Canada. 

Až 1 850 zemetrasení

Od roku 2018 je región seizmicky aktívny, vysvetlil Krauss. Aktivita sa však 6. marca zintenzívnila, pričom každú hodinu otriaslo morským dnom najmenej 200 menších zemetrasení. Celkovo vedci za jediný deň zaznamenali okolo 1 850 zemetrasení. Prevažná väčšina dosiahla silu 1,0 magnitúdy. 

Podľa vedca je najpravdepodobnejšou príčinou zemetrasení to, že morské dno je natiahnuté na maximum. Na mieste Endeavour dôjde k tomuto javu, keď sa platne vzdialia asi 1 meter od seba, vysvetlil.

 


Deje sa to cyklicky každých 20 rokov a posledná séria udalostí sa riadi týmto vzorom. Naposledy bola oblasť takto nestabilná zo seizmického hľadiska v roku 2005.

Od 6. marca sa seizmická aktivita upokojila, zdôraznil Krauss. Vedci teraz oblasť pozorne sledujú. Nepretržité monitorovanie lokality sa začalo v roku 2011. Kraussov tím doteraz nemal prístup k údajom o takejto magmatickej invázii v takmer reálnom čase. Mnoho otázok zostáva otvorených, a to od vplyvu na hydrotermálny fumarolový systém až po zdroj magmy, ktorý nakoniec vytvorí novú kôru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd