Takmer +20 °C uprostred zimy. Padol nový januárový teplotný rekord

Takmer +20 °C uprostred zimy. Padol nový  januárový teplotný  rekord
Zuzana Macháčová

Januárový teplotný rekord padol v nedeľu vo Veľkej Británii, kde teplomery v škótskej dedine Kinlochewe ukázali hodnotu +19,6 °C . Za túto extrémne vysokú hodnotu je zodpovedný fénový efekt.

Podľa britskej meteorologickej agentúry Met Office dosiahla v nedeľu teplota v škótskych horách +19,6 °C. Toto je najteplejšia teplota zaznamenaná v januári kdekoľvek vo Veľkej Británii.

Januárový rekord

Rekordnú teplotu namerali v obci Kinlochewe na severozápade Škótska, ktorá bola v nedeľu teplejšia ako v Ríme či na Francúzskej riviére. Predchádzajúci januárový teplotný rekord vo Veľkej Británii bol +18,3 °C, zaznamenaný v roku 2003 v dedinách Inchmarlo a Aboyne v Škótsku.

„Sme obklopení horami, takže toto miesto môže byť niekedy pascou na teplo,"  vysvetlil pre BBC zamestnanec miestneho hotela. Dodal: „Už predtým sme boli v médiách uvádzaní ako najhorúcejšie miesto v Spojenom kráľovstve.”

Ako vysvetlil meteorológ Calum MacColl zo Škótska BBC, dôvodom rekordov v škótskych horách je fénový efekt, ktorý vzniká veľkým tlakovým rozdielom na oboch stranách horskej bariéry.

Vzduch stúpa cez kopce a hory a potom klesá späť k povrchu na záveternej strane hôr. Na náveternej strane hôr je vzduch mierny a vlhký, no pri stúpaní sa ochladzuje asi o 0,6 °C  na 100 metrov.

Keď vzduchová hmota po dosiahnutí vrcholkov kopcov začne klesať, vyschne a oteplí sa asi o 1 °C na 100 m.

MacColl dodal, že fénové prúdenie vetra nebolo jedinou príčinou rekordných teplôt. Masa nezvyčajne teplého vzduchu sa presunula nad Škótsko od juhu, čo zvýšilo teploty v regióne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd