Takto zhorela ruská vesmírna loď. Pozrite si vzácne fotografie

Takto zhorela ruská vesmírna loď. Pozrite si vzácne fotografie
Veronika Sádovská

Astronautka NASA Jasmin Moghbeli zachytila ​​moment, keď ruská kozmická loď Progress MS-23 zhorela v zemskej atmosfére. Nebeské divadlo prirovnala k ohňostroju.

Ruská kozmická loď Progress MS-23 opustila 29. novembra Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Jej interiér bol naložený „starým vybavením a domácim odpadom“, ktoré už na ISS nebolo potrebné.

Zlikvidovali ho spolu s loďou, ktorá zhorela v zemskej atmosfére, povedal v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS kozmonaut Oleg Kononenko. Bolo to súčasťou bežného procesu odstraňovania odpadu na stanici.

Astrinautka zverejnila zaujímavé zábery

K horeniu kozmickej lode Progress MS-23 v zemskej atmosfére došlo približne štyri hodiny po odpojení kozmickej lode od ISS. Tento moment zachytila na fotografii astronautka NASA.

„Všetko sa stalo rýchlejšie, ako som si myslela. (Horenie - pozn. red.) bolo viditeľné len počas 2-3 minút," uviedla Jasmin Moghbeliová v príspevku zverejnenom v stredu. Dodala, že predstavenie pripomínalo ohňostroj.

Podľa zistení ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos väčšina lode zhorela v atmosfére. „Jej jednotlivé nehorľavé úlomky dopadli na hladinu Tichého oceánu," dodala agentúra vo svojom stredajšom stanovisku.

Podobné javy nie sú ničím výnimočné

Kozmickú loď Progress MS-23 na Medzinárodnej vesmírnej stanici nahradila kozmická loď Progress MS-25. Po štarte z kozmodrómu Bajkonur 3. decembra dopravila na ISS približne tri tony nákladu v podobe potravín, paliva a ďalších zásob pre astronautov a kozmonautov zdržiavajúcich sa na stanici.

Staré kozmické lode potom naplnia technickým a iným odpadom či zastaranou technikou, ktorú by bolo príliš náročné a nákladné dopraviť naspäť na Zem. Lode odpoja a nechajú zhorieť spolu s ich obsahom vo vesmíre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd