Taliansko je v strehu! Nočné zemetrasenie spôsobilo zlom. To môže vyvolať ďalšie zemetrasenia

Veronika Salayová

V noci z utorka na stredu zasiahlo Taliansko zemetrasenie s magnitúdou 4,6, ktoré spôsobilo zlom v zemskej kôre. V Taliansku teraz hrozí, že budú nasledovať aj ďalšie silnejšie zemetrasenia. 

Počas noci z utorka na stredu zasiahlo stredné Taliansko zemetrasenia s magnitúdou 4,6. Otrasy zaznamenali stanice Národnej seizmickej siete v Molise o 23:52 hod. s epicentrom, ktoré bolo vzdialené 2 km od mesta Montagna v regióne Molise a asi 10 km južne od mesta Campobasso.

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 23 km, pričom otrasy bolo cítiť aj v Puglii, Kampánii či v regióne Lazio.

Zdroj: INGV
Zdroj: INGV

Z previerok, ktoré vykonala civilná ochrana a hasičský zbor, však neboli zaznamenané žiadne vážne zranenia ani väčšie škody na objektoch. „Momentálne neevidujeme žiadne výrazné škody. Neustále sledujeme vývoj situácie a sme v kontakte so starostami dotknutých obcí,“ povedal riaditeľ civilnej ochrany Molise, Manuel Brasiello.

Podľa odborníka z Geosilsab Unimol, Eugenia Auciella, toto zemetrasenie spôsobilo zlom na ploche asi 5 km2. Geológ hovorí, že ide o seizmický roj, ktorý už niekoľko dní trvá v Molise, najmä v obciach Sant'Elia a Pianisi, kde došlo už k viacerým otrasom s maximálnou magnitúdou 2,9.

Hrozba ďalšieho zemetrasenia je vysoké

Zemetrasenia v tejto oblasti nie sú ničím raritným, keďže ide o seizmicky aktívnu oblasť, a slabšie zemetrasenia sa v tejto oblasti vyskytujú pomerne často. Toto nočné zemetrasenia však bolo o niečo silnejšie ako inokedy. 

„Situácia je chúlostivá, pretože nie je možné vylúčiť ďalšie otrasy, dokonca aj väčšieho rozsahu,“ uvádza taliansky expert, no zároveň dodáva, že nechce vyvolať paniku medzi obyvateľmi. Tieto informáciemajú hlavne poskytnúť objektívny popis prebiehajúcej činnosti a možného vývoja situácie.

Seizmické nebezpečenstvo sa podľa odborníkov v tejto oblasti považuje za vysoké. Zemetrasenia ešte silnejšie ako to, ktoré sa vyskytlo v noci z utorka na stredu, sú teda podľa odborníkov možné aj pravdepodobné, no s určitosťou nevedia presne predpovedať to, či stredné Taliansko čaká v blízkej budúcnosti ničivé zemetrasenie veľkého rozsahu. 

Zem sa v Taliansku za posledných 5 až 6 rokov niekoľkokrát silno zachvela, čo vzbudzuje u obyvateľov veľké obavy pred ničivým zemetrasením. Prebiehajúci seizmický roj v centrálnej oblasti Talianska ešte umocňuje už beztak silný pocit strachu u obyvateľov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd