Taliansko vysychalo, no teraz príde obrat. Extrémne zrážky vyvolajú povodne a zosuvy pôdy

Veronika Sádovská

Po extrémnych suchách prichádza ďalší extrém. Veľké množstvo zrážok a s tým spojené záplavy a zosuvy pôdy. Talianskom zmietajú výkyvy počasia.

Už tento víkend bude v Európe poriadne daždivo. Taliansko malo problém s nedostatkom vody v pôde, čo sa však už zmenilo a úradujú tam povodne.

Tlaková níž ANDREAS, ktorá už ovplyvňuje počasie aj u nás, najväčšia škody napácha južne od nás. Najviac zrážok prinesie do oblasti Jadranu a jeho okolia - teda talianskej oblasti Benátsko, ale aj do Slovinska či Chorvátka.

Taliani bojujú so záplavami

Povodne v rôznych talianskych regiónoch, prevažne však v Benátsku, Piemonte a Lombardsku - panujú už týždeň. Aktuálne počasie ich však ešte zhoršuje.

Najintenzívnejšie sa povodne a zosuvy pôdy dotkli oblasti Emilia Romagna a Toskánska.

Po povodniach spred viac ako týždňa je na tom najhoršie práve Emilia Romagna. Extrémne zrážky tam udreli do tých istých oblastí, ktoré už boli zaplavené.

Obyvatelia tejto oblasti už druhý týždeň v záplavových územiach využívajú hlavne vrchné časti domov. Neodporúča sa spať na prízemí.

Spadlo už 100 mm zrážok

V niektorých oblastiach spadlo už viac ako 100 mm zrážok. Počas prvých dvanástich májových dní tam spadlo viac zrážok ako je mesačný priemer.

Na juhu týchto území úradujú hlavne silné búrky. Tie zasiahli oblasti, ktoré postihli zosuvy pôdy.

Rekordy lámu aj teploty

ANDREAS spôsobil aj pokles teplôt. Na máj je tam až abnormálne chladno. Teploty sa pohybujú do +15 °C, čo je na toto obdobie veľmi nízke číslo.

V mnohých oblastiach sú tak výstrahy pred dažďom a povodňami na najvyšších úrovniach. Ich opodstatnenosť dokazuje aj dnešné vyčíňanie počasia, keď viaceré oblasti zasiahli v piatok popoludní a večer intenzívne búrky a preveruje sa aj možné tornádo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd