Taliansko zasiahla séria zemetrasení. Najsilnejšie malo silu 4,1 magnitúdy

Taliansko zasiahla séria zemetrasení. Najsilnejšie malo silu 4,1 magnitúdy
Dominik Cenkner

Obyvateľov centrálnej i severnej časti Talianska v uplynulých hodinách vystrašilo hneď niekoľko zemetrasení. Zem sa tam triasla aj v priebehu štvrtka.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejňuje Európsko stredomorské seizmologické stredisko (EMSC). Najsilnejšie zemetrasenie bolo zaznamenané dnes o 13:06 h nášho času.

Podľa prvých správ malo mať zemetrasenie silu 4,4 magnitúdy. EMSC však tento údaj opravil na 4,1 magnitúdy. Číslo však nie je konečné, seizmológovia to budú ešte preverovať.

Epicentrum najsilnejšieho zemetrasenia sa nachádzalo na severe Talianska, 22 km juhozápadne od mesta Parma. Žije v ňom okolo 150 tisíc ľudí. 

Kompletné informácie o zemetrasení
Kompletné informácie o zemetrasení, EMSC

Hypocentrum otrasov nastalo v hĺbke 21 km. Išlo tak o plytké zemetrasenie, ktoré tvoria 81 % z celkového počtu všetkých zemetrasení.

 

Otrasy pociťujú už niekoľko hodín

Ako sme už uviedli, zem sa v Taliansku podľa EMSC triasla už aj vo štvrtok. Sila zemetrasení sa pohybuje zväčša od 2 do 4 magnitúdy. 

Vyskytujú sa prevažne v centrálnej časti a na severe krajiny. Len v priebehu piatka zaznamenali v Taliansku viac než desať zemetrasení. 

Z oblasti doposiaľ neprichádzajú informácie o výraznejších škodách, zraneniach či obetiach na životoch. Dianie budeme aj naďalej sledovať.

 

Taliansko leží na styku dvoch litosférických dosiek: euroázijskej a africkej. Tieto dosky sa pohybujú oproti sebe rôznymi smermi a rýchlosťami, čím vytvárajú napätie a zlomy v zemskej kôre. Keď sa toto napätie uvoľní náhlym posunom, dôjde k zemetraseniu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd