Tasmánski diabli sa narodili v Austrálii prvýkrát po 3000 rokoch

Austrália Veronika Salayová

V Austrálii sa prvýkrát po zhruba 3000 rokoch narodili vo voľnej prírode tasmánski diabli, prezývaný aj tasmánski čerti. 

V kontinentálnej Austrálii sa pred niekoľkými dňami narodili prvé mláďatá diabla tasmánskeho žijúceho vo voľnej prírode. Tento živočích je zaujímavý tým, že má povesť zákerného a extrémne zúrivého zvieraťa.

Diabol vymizol z divokej austrálskej prírody pravdepodobne kvôli psom dingo ešte pred zhruba 3000 rokmi. Dnes žije iba v Tasmánii, kde jeho populácia každým rokom klesá. 

Prvé mláďatá

Do voľnej prírody bol tasmánsky diabol vrátený iba pred rokom a zdá sa, že sa im začalo dariť a rozmnožili sa. 

Ochranári vypustili v roku 2020 spolu 26 dospelých tasmánskych čertov v nádeji, že sa začnú rozmnožovať.

Boj o ich prežitie navyše zvyšoval fakt, že v rezervácii sa nenachádzajú žiadni iní predátori, ktorí by ich priamo ohrozovali na živote.

V prírodnej rezervácii národného parku Barrington Tops severne od Sydney sa narodilo sedem mláďat, uviedla Aussie Ark, nezisková organizácia na ochranu zvierat, ktorá sa aktívne usilovala o prinavrátenie týchto vačkovcov do voľnej prírody. 

Diabli už aj v Austrálii

Ochrancovia prírody dúfajú, že je to ďalší dôležitý krok k plnému návratu diabla do voľnej prírody kontinentálnej Austrálie.

Tasmánski diabli tak okrem Tasmánie žijú už aj v Austrálii a zdá sa, že sa im tu bude dariť a ich populácia stúpne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd