Táto krajina sa čoskoro potopí. Všetci obyvatelia dostali ponuku

Táto krajina sa čoskoro potopí. Všetci obyvatelia dostali ponuku
Zuzana Macháčová

Austrália ponúkla azyl všetkým občanom Tuvalu, ostrovného štátu v Tichom oceáne, ktorému v dôsledku klimatických zmien hrozí zatopenie. Obe krajiny v tejto veci podpísali dohodu.

Obyvatelia ostrovného štátu Tuvalu, ktorý sa v dôsledku klimatickej zmeny postupne ocitá pod hladinou oceánu, budú môcť žiť a pracovať v Austrálii. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú predstavitelia týchto dvoch krajín predstavili v piatok, informuje agentúra AFP. Obe krajiny v tejto veci podpísali zmluvu.

Zmluva je považovaná za víťazstvo

Podľa AFP bude zmluva pravdepodobne považovaná za strategické víťazstvo Austrálie, ktorá s Čínou súperí o vplyv v Tichomorí. Premiér ju označil za nádej a obrovský krok vpred, v snahe dosiahnuť v regióne stabilitu.

Zmluva zabezpečuje najmä slobodu pohybu a právo presťahovať sa do Austrálie bude zaručené všetkým obyvateľom súostrovia, teda 11 200 ľuďom.

V dôsledku zvýšenej hladiny vody môže byť tento štát čoskoro zaplavený. Za posledné storočie stúpli oceánske vody obklopujúce súostrovie o 20 cm.
 
„Obyvatelia Tuvalu si zaslúžia možnosť voľby žiť, študovať a pracovať inde, keďže sa klimatické zmeny zhoršujú," uviedli v spoločnom vyhlásení austrálsky premiér Anthony Albanese a jeho tuvalská kolegyňa Kausea Natanoa.

Súostrovie Tuvalu

Tuvalu je polynézske súostrovie v Oceánii pozostávajúce zo šiestich atolov a troch rifov. Žije na ňom približne 11 000 obyvateľov a jeho najvyšší bod sa nachádza len 4,5 metra nad úrovňou mora.

Dve atoly sú už v dôsledku stúpajúcej hladiny oceánov z veľkej časti zaplavené a klimatológovia sa obávajú, že v priebehu 80 rokov pohltí oceán celé súostrovie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd