Táto krajina vyhlásila stav katastrofy. Dôvodom je extrémne sucho

Táto krajina vyhlásila stav katastrofy. Dôvodom je extrémne sucho
Veronika Salayová

Zimbabwiansky prezident vyhlásil stav katastrofy. Dôvodom je strašné sucho a nedostatok vody v tejto africkej krajine. 

Zimbabwe vyhlásilo národnú katastrofu v dôsledku sucha a nedostatku vody spôsobeného klimatickou udalosťou známou ako El Niño.

„Žiadny obyvateľ Zimbabwe nesmie zomrieť od hladu,“ povedal prezident Mnangagwa na tlačovej konferencii a dodal: „Preto vyhlasujem celoštátny stav katastrofy v dôsledku sucha spôsobeného El Niño.“

Prezident na tlačovej konferencii poznamenal, že v dôsledku sucha bude tento rok mnoho Zimbabwčanov trpieť nedostatkom potravín a štát bude potrebovať 2 miliardy dolárov na zníženie následkov sucha.

 

Hladomor začína

Pre slabé dažde nebude mať tento rok viac ako 2,7 milióna ľudí dostatok jedla, ktoré by mohli dať na stôl, varoval prezident. Úroda však bola veľmi slabá a obyvatelia jednoducho z tohto množstva nebudú vedieť vyžiť. 

Zrážky v januári a februári boli podľa OSN najnižšie za 40 rokov. Úrady využijú maximálne zdroje na pomoc tým najzraniteľnejším na zmiernenie následkov katastrofy.

Zimbabwe v južnej Afrike je po Malawi a Zambii treťou krajinou, ktorá vyhlásila sucho za národnú katastrofu. Opatrenie umožňuje vláde získať viac zdrojov na riešenie krízy. Sucho okrem iného ovplyvnilo aj výrobu elektriny, keďže Zimbabwe je veľmi závislé od vodnej energie.

 

Môže za to silný El Niño

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) je posledný El Niño jedným z piatich najsilnejších zaznamenaných udalostí. Tento fenomén dosiahol vrchol v decembri, no aj tak by mal viesť k teplotám nadpriemerným teplotám až do mája na takmer všetkých pevninských územiach, uviedla WMO.

Podľa Úradu OSN sucho dohnalo mnohých ľudí aj k využívaniu nebezpečných vodných zdrojov, čo malo za následok vznik epidémie cholery, ktoré už aktuálne sužuje niekoľko krajín južnej Afriky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd