Táto nebeská špirála bola miestom katastrofy. Akej?

Veronika Sádovská

Hubbleov vesmírny teleskop pozoroval špirálovitú galaxiu UGC 11860, ktorá nedávno zažila mohutný výbuch. Štúdium prináša nové poznatky.

Štúdium takýchto „kozmických katastrof“ by nám mohlo pomôcť lepšie pochopiť, ako sa formovali prvky, ktoré tvoria planéty podobné našej Zemi.

Špirálová galaxia UGC 11860, vzdialená asi 184 miliónov svetelných rokov v súhvezdí Pegasus, bola zachytená na tomto obrázku z Hubbleovho vesmírneho teleskopu. Jej pokojný vzhľad klame. Táto galaxia bola nedávno miestom nepredstaviteľne silného hviezdneho výbuchu.

Zdroj dôležitých prvkov

Supernova je výbuch obrovskej hviezdy. Jednou z príčin výbuchu je vyčerpanie jeho jadrového paliva. Obrovské jadro nebeského telesa sa potom pod jeho váhou zrúti, čo nakoniec vedie k výbuchu. V roku 2014 bola takáto udalosť spozorovaná v galaxii UGC 11860. Astronómovia použili Hubblov vesmírny teleskop na preskúmanie pozostatkov tejto obrovskej kozmickej explózie.

Procesy, ktoré sa vyskytujú počas výbuchov supernov, sú primárne zodpovedné za vytvorenie prvkov, ktoré sa nachádzajú medzi kremíkom a niklom v periodickej tabuľke, vrátane fosforu, síry a draslíka.

To je dôvod, prečo sa vedci rozhodli študovať UGC 11860. Pochopenie toho, ako hmotnosť a zloženie pôvodnej hviezdy ovplyvňuje jej výbuch, by nám mohlo pomôcť vysvetliť, koľko prvkov, ktoré sa teraz nachádzajú na Zemi a iných planétach, vzniklo.

Ako uviedla Európska vesmírna agentúra (ESA), astronómovia použili aj Hubbleov teleskop na sledovanie supernov zachytených robotickými teleskopmi.

Tie pracujú automaticky a zaznamenávajú prchavé udalosti na nočnej oblohe. Takéto teleskopy umožňujú astronómom odhaliť mnohé javy, od asteroidov až po supernovy, ktoré potom možno podrobne študovať pomocou výkonnejších zariadení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd