Táto rastlina vykazuje inteligentné správanie. Ktorá to je?

Táto rastlina vykazuje inteligentné správanie. Ktorá to je?
Zuzana Macháčová

Niektoré rastliny vykazujú inteligentné správanie. Štúdia vedcov ukázala, že jedna z rastlín môže informovať okolité rastliny o napadnutí bylinožravcom.

Mnoho ľudí verí, že inteligencia súvisí s prítomnosťou centrálneho nervového systému. Neuróny prenášajú elektrické signály, ktoré sa stávajú médiom na spracovanie informácií.

Rastliny neprodukujú nervové bunky, a preto sa mnohí výskumníci pýtajú, či ich možno považovať za inteligentné. Ako ukazuje štúdia publikovaná v Plant Signaling and Behavior, niektoré rastliny vykazujú správanie, ktoré by naznačovalo určitý druh inteligencie.

Pamäť a spolupráca

Vedci z americkej Cornell University analyzovali správanie zlatobyle vysokej (Solidago altissima) pri uštipnutí larvami hmyzu z čeľade drevokazných. Ich výskum ukázal, že poškodené rastliny začali vylučovať špeciálnu zmes prchavých organických zlúčenín, čo signalizovalo hmyzu, že rastlina je poškodená a je zlým zdrojom potravy.

 

 

Látky zachytili aj ďalšie rastliny tohto druhu, ktoré sa v reakcii na chemický signál začali pripravovať na obranu pred škodcom.

Je zaujímavé, že chemický signál je len jedným zo spôsobov komunikácie medzi jednotlivcami. V predchádzajúcom výskume si vedci všimli, že zlatobyľ dokáže vnímať odraz červeného svetla od listov susedných rastlín. 

Nejednoznačná definícia

„Existuje viac ako 70 publikovaných definícií inteligencie a neexistuje konsenzus o tom, čo to je, dokonca ani v jednej konkrétnej oblasti,“ povedal Andre Kessler z Cornell University, hlavný autor novej analýzy.

„Definovali sme to ako schopnosť riešiť problémy na základe informácií získaných z okolia, s cieľom dosiahnuť konkrétny výsledok,“ dodal.

Kessler vysvetlil, že podľa tejto definície možno zlatobyľ považovať za trochu inteligentnú. V závislosti od informácií získaných z prostredia rastliny menili svoje správanie a využívali podnety na predpovedanie nadchádzajúcich hrozieb.

 

Ak rastliny nemajú nervový systém, ako ich telá prenášajú informačné signály? Vedci predpokladajú, že túto úlohu zohráva chemická signalizácia. Doterajší výskum ukázal, že každá rastlinná bunka má široké spektrum vnímania svetla a schopnosť detekovať špecifické prchavé zlúčeniny zo susedných rastlín.

„Každá jedna bunka dokáže presne vnímať svoje prostredie,“ povedal Kessler. Výskumník dodal, že hoci sú bunky špecializované, všetky vnímajú to isté a komunikujú medzi sebou prostredníctvom chemickej signalizácie, aby spoločne vyvolali jednu špecifickú reakciu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd