Ťažký sneh môže v noci lámať konáre a spôsobiť výpadky elektriny. Slovensko čaká SNEŽENIE

Ťažký sneh môže v noci lámať konáre a spôsobiť výpadky elektriny. Slovensko čaká SNEŽENIE
Peter Minárik

Počas noci čakajú niektoré regióny Slovenska sneženie, ktoré však prinesie ťažký sneh a ten môže spôsobiť pády konárov, či stromov. Tie môžu predstavovať nebezpečie na cestách, no problémy môže narobiť ťažký sneh aj v energetike. Hranica sneženia už v týchto chvíľach začína klesať.

V priebehu celého dnešného dňa ovplyvňovala počasie na našom území tlaková níž, ktorá sa presúva nad východné Poľsko. Táto níž ešte stále prináša na naše územie zrážky, zatiaľ čo po zadnej strane ďalšej tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad Nemeckom k nám prúdi chladnejší vzduch.

A práve vďaka nemu začína hranica sneženia klesať a na severe Slovenska sa postupne sneženie dostane aj mimo hôr. Čerstvý sneh by mal napadnúť aj v obývaných oblastiach a môže spôsobiť problémy.

V noci napadne aj okolo 15 cm

Hranica sneženia začína práve v týchto chvíľach na severe Slovenska klesať pod nadmorskú výšku 1000 m n.m. Postupne sa hranica sneženia bude ďalej znižovať.

 

Už po západe Slnka sa sneženie začne vyskytovať vo vyššie položených obciach severného Slovenska a do polnoci hranica sneženia ďalej poklesne. Teploty totiž budú z hodiny na hodinu nižšie a minimálne teploty postupne poklesnú na +2 až -2 °C.

V noci by už malo snežiť na celej Orave, na horných Kysuciach, ako aj na Liptove, či na severe Banskobystrického kraja. V ďalších regiónoch sa očakáva sneženie od približne 500 metrov. Do rána by mal napadnúť poprašok.

Od nadmorskej výšky 700 m n.m. sa už začne vytvárať výraznejšia snehová pokrývka. Napadnúť by tu mohlo okolo 5 cm a okolo nadmorskej výšky 900 m n.m. až okolo 10 cm. Najviac snehu sa očakáva na horách, kde by mohlo pripadnúť okolo 15 cm čerstvého snehu.

Ťažký sneh spôsobí problémy

Sneh, ktorý by mal počas noci padať bude mokrý a bude tak ťažký. Zároveň treba podotknúť fakt, že stromy už aj na severe majú lístie a sneh sa tak oveľa lepšie bude zachytávať v korunách stromov. Pod váhou ťažkého a mokrého snehu sa tak môžu lámať aj väčšie konáre, či vetvy.

 

 

 

Konáre a vetvy, v niektorých prípadoch aj celé stromy môžu padať nielen na cesty a ohrozovať tak účastníkov cestnej premávky, ale môžu tiež poškodiť infraštruktúru. V priebehu nočných hodín sa tak môžu niektoré oblasti severného Slovenska ocitnúť bez dodávok elektrickej energie.

Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete na mape výstrahy >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd