Teherán zažíva extrémne sucho. V meste takmer vôbec neprší

Veronika Salayová

Teherán, hlavné meste Iránu, zažíva najhoršie obdobie sucha za posledné polstoročie. V meste takmer vôbec neprší. Mesačný úhrn zrážok je až o 97 % nižší oproti minulému roku. 

Iránske hlavné mesto Teherán zažíva najhoršie obdobie sucha za posledných 50 rokov.. Mesačný úhrn zrážok je podľa predstaviteľa z tamojšej vodárenskej spoločnosti o 97 % nižší oproti vlaňajšku.

V deväťmiliónovom Teheráne napadlo od 23. septembra len 0,4 milimetra zrážok, čo je takmer nič. Minulý rok to bolo za rovnaké obdobie až 14,3 milimetra, uviedol zástupca riaditeľa tamojšej vodárenskej spoločnosti.

Úroveň vody je kritická

„Úroveň podzemnej aj povrchovej vody je kritická, pričom za posledných 50 rokov tu podobné sucho nebolo,“ povedal, ako informuje TASR.

Päť priehrad, ktoré vodou zásobujú hlavné mesto, je naplnených menej než do tretiny. V týchto priehradách, ktoré sú schopné udržať až dve miliardy metrov kubických vody, je len 477 miliónov metrov kubických.

Vlani v septembri v nich bolo 729 miliónov metrov kubických vody.

Mnohé problémy

Spotreba vody vzrástla v aktuálnom roku v poľnohospodárstve o 14 % oproti vlaňajšku, a v priemyselnom sektore o osem percent.

Výroba energie vo vodných elektrárňach zároveň v posledných šiestich mesiacoch klesla o 40 percent, uviedol Šahriárí.

V provincii Chúzistán na juhozápade Iránu vypukli v júli masové protesty proti nedostatku vody. Vyžiadali si aj viacero obetí na životoch.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd