Teleskop Jamesa Webba objavil ďalšie tajomstvo ukryté v atmosfére Jupitera. O čo ide?

Teleskop Jamesa Webba objavil ďalšie tajomstvo ukryté v atmosfére Jupitera. O čo ide?
Zuzana Macháčová

Vesmírny teleskop Jamesa Webba objavil ďalšie tajomstvo ukryté v atmosfére Jupitera. Ide o bleskurýchly tryskový prúd, ktorý sa pohybuje rýchlosťou cez 500 kilometrov za hodinu. Vedci priznávajú, že takýto objav nečakali

Výskumný tím analyzoval údaje z kamery NIRCam, ktorá sníma vo vlnovej dĺžke blízkeho infračerveného svetla, ktoré boli zozbierané v júli 2022. Zariadenie odfotografovalo najväčšiu planétu slnečnej sústavy v intervale 10 hodín alebo jedného jupiterského dňa.

Fotografie boli urobené pomocou štyroch rôznych filtrov, ktoré umožnili odhaliť malé zmeny v rôznych výškach atmosféry Jupitera. Výskumníci si všimli strih vetra alebo zmeny rýchlosti vetra s výškou alebo vzdialenosťou.

Nad rovníkom planéty, v nižších častiach stratosféry, asi 40 km nad oblakmi, bol pozorovaný dovtedy neznámy tryskový prúd, ktorý sa tiahne cez 4 800 km.

Stále sa je čo učiť

 „To je niečo, čo nás úplne prekvapilo," priznal Ricardo Hueso z Baskickej univerzity, hlavný autor článku o objave, ktorý vyšiel 19. októbra v časopise Nature Astronomy. 

Ako povedala účastníčka štúdie Leigh Flechter z britskej University of Leicester: „Je úžasné, že po rokoch sledovania Jupiterových oblakov a vetrov sa stále máme čo učiť."

Tryskový prúd sa podľa štúdie pohybuje rýchlosťou asi 515 km/h, čo je dvakrát rýchlejšie ako hurikán piatej Saffirovej-Simpsonovej stupnice, najvyššej kategórie, nad Atlantickým oceánom.

Objav pomôže lepšie pochopiť atmosféru plynného obra

Deň po pozorovaní Webbovho teleskopu bola rovnaká oblasť plynového obra pozorovaná Hubblovým vesmírnym teleskopom.

„Odlišné vlnové dĺžky Webba a Hubblea odhaľujú trojrozmernú štruktúru búrkových oblakov,“ povedal Michael Wong z Kalifornskej univerzity, člen výskumného tímu.

Porovnanie údajov z týchto dvoch observatórií má pomôcť pochopiť, ako sa rýchlosť vetra mení s nadmorskou výškou.

Vďaka najnovším zisteniam budú vedci schopní lepšie pochopiť atmosféru Jupitera. „To, čo sme vždy videli ako rozmazané opary v atmosfére Jupitera, sa teraz javia ako odlišné prvky, ktoré môžeme sledovať, keď sa planéta rýchlo otáča," povedal Hueso.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd