Tento grécky ostrov o 50 rokov zmizne z mapy sveta, tvrdia archeológovia. Pohltia ho morské vlny

Tento grécky ostrov o 50 rokov zmizne z mapy sveta, tvrdia archeológovia. Pohltia ho morské vlny
Veronika Salayová

Ostrov, na ktorom sa nachádzajú ruiny gréckych chrámov a starovekých amfiteátrov, sa potápa a čoskoro zmizne v mapy sveta. Archeológovia predpovedajú, že o 50 rokov tento ostrov už nemusí existovať. 

Jeden z mnohých gréckych ostrovov je odsúdený na zánik a svoju existenciu už má spočítanú. Reč je o ostrove Delos, ktorý sa nachádza neďaleko známejšieho Mykonosu. 

Na tomto ostrove sa vykonáva archeologický výskum z École française d'Athènes už viac ako storočie, keďže ostrov je neobývaný a nachádzajú sa tu ruiny viacerých antických chrámov, ktoré vedci skúmajú.

More zaplavuje ostrov − Delos sa nenávratne potápa

Ako vysvetlila riaditeľka Veronique Chankowski, vedci už nejaký čas pozorujú signály naznačujúce, že ostrov sa prudko potápa. Na niektorých miestach stúpla hladina za desaťročie až o 20 metrov.

 

Podľa výpočtov odborníkov tento malý ostrov môže o 50 zmiznúť z mapy sveta a s ním aj všetky cenné staroveké pamiatky.

Archeológovia uviedli, že každú zimu sa voda dostala do blízkosti ruín, zaplavila časť základov historických stavieb a odplavila steny. V lete k rýchlejšiemu rozpadu ruín prispievajú aj vysoké teploty a dodatočná vlhkosť.

Výskumníci dodali, že problémom sú aj turisti, ktorí veľmi často zídu z vyznačených chodníkov a vydajú sa do blízkosti najohrozenejších stavieb. Ako zdôraznili, záchrana antických pamiatok je s narastajúcou klimatickou zmenou čoraz ťažšia.

S Delosom sa potápa aj časť antickej histórie

Delos má bohatú históriu. Podľa mýtov sa tam narodili dvaja grécki bohovia − Apolón a Artemis −, čo z neho urobilo jedno z náboženských centier starovekého sveta. Ostrov prekvital v rímskych časoch, keď sa tam nachádzajúce mesto s rovnakým názvom, a stalo kľúčovým obchodným prístavom, ktorý obývalo až 30 000 ľudí.

V súčasnosti je ostrov neobývaný, ale staroveké ruiny, ktoré ho pokrývajú, priťahujú veľa turistov a predstavujú dôležitý zdroj vedomostí o každodennom živote Grékov a Rimanov.

 


 Ako však upozorňujú archeológovia, na objavovanie tajomstiev Delosu nám zostáva už veľmi málo času...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd