Tento rok bola sezóna krúp rekordná. Krúpy padali v Európe najviac za 16 rokov

Veronika Salayová

Podľa nedávno zverejnených údajov Európskeho laboratória pre silné búrky (ESSL) bola tohtoročná sezóna krúp výnimočná. Z kontinentu bol hlásený ich vôbec najvyšší výskyt za posledných 16 rokov, teda za dobu, kedy ESSL tieto dáta zhromažďuje.

Krúpy sa tento rok v Európe objavili nielen neobvykle často, ale tento rok bol aj výnimočne bohatý, pokiaľ ide o výskyt búrok s veľmi veľkými ľadovými krúpami.

Informácie o veľkosti krúp  v Európe získavala ESWD, čiže Európska databáza nebezpečného počasia, v ktorej ktokoľvek mohol nahlásiť nebezpečný jav v počasí vrátane krupobitia. 

Po obdržaní hlásenia členovia tejto organizácie vyhodnotili a overili správnosť a pravdivosť zaslaných údajov. Po tejto verifikácii sa údaje stali súčasťou databázy. 

Vyše 6000 krupobití v Európe

V tomto roku bolo za prvých 10 mesiacov nahlásených celkom 5 195 prípadov výskytu veľkých krúp veľkosti aspoň 2 centimetre, 871 prípadov s krúpami veľkými aspoň 5 centimetrov, a dokonca 29 prípadov s extrémne veľkými krúpami, dosahujúcimi veľkosť aspoň 10 centimetrov.

V porovnaní s predchádzajúcimi 15 rokmi ide o výrazne vyššie čísla. Príčiny budú čiastočne spojené s rastúcim počtom ľudí dokumentujúcich príslušné javy, k čomu napomáhajú aj bežne dostupné kvalitné fotoaparáty na mobiloch.

V rámci kontinentu prišlo najviac hlásení z alpskej oblasti, ale aj Slovenska, východného Poľska a tiež z talianskej Pádskej nížiny.

Výskyt krúpu v Európe v roku 2021. Zdroj: ESSL
Výskyt krúpu v Európe v roku 2021. Zdroj: ESSL 

V hlásení je niekoľko prípadov aj z Českej republiky, kde napríklad 24. júna priniesla supercela na Morave okrem tornáda aj krúpy s veľkosťou až 9 centimetrov. V rakúskom Hollabrunne v tento deň zaznamenali napríklad až 12-centimetrové krúpy.

Najväčšie zranenia spôsobené krupobitím

S takýmito krupobitiami idú ruka v ruke aj materiálne škody či zranenia. Najväčšie zranenia v súvislosti s krupobitím boli zaznamenané v Toskánsku. Veľké krúpy 26. septembra zranili 12 ľudí a napáchali značné materiálne škody.

Hoci sezóna búrok s veľkými krúpami už nad väčšinou Európy skončila, v Stredomorí sa ani počas novembra či decembra nedajú vylúčiť silnejšie konvektívne udalosti sprevádzané potenciálne ničivými krupobitiami. 

Všeobecne sa dá konštatovať, že v budúcnosti bude takýchto situácií v dôsledku klimatických zmien s najväčšou pravdepodobnosťou pribúdať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd