Tento rok nás čaká séria 4 supersplnov. Prvý supermesiac nastane už čoskoro

Tento rok nás čaká séria 4 supersplnov. Prvý supermesiac nastane už čoskoro
Veronika Salayová

Júlový spln bude výnimočný tým, že pôjde o prvý superspln v tomto roku. Čo to presne znamená a na čo sa môžeme tešiť?

O pár dní začína séria štyroch supersplnov. Prvý z nich nastane už začiatkom júla a budú nasledovať ďalšie supermesiace. Čo sú to vlastne supersplny alebo supermesiace?

Pre tých, ktorí nevedia, aký je rozdiel medzi „obyčajným“ splnom a supersplnom, v skratke vysvetlíme, že ide o pozorovanú veľkosť Mesiaca na oblohe. Počas supersplnu sa Mesiac javí na oblohe o niečo väčší než počas iných splnov v priebehu roka. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti o 30 % jasnejšie.

Vtedy nastáva superspln a na oblohe môžeme pozorovať supermesiac. Ide teda o spln, tak ako ho bežne poznáme, no Mesiac je bližšie k Zemi a je zdanlivo na oblohe väčší. 

Prvý superspln v tomto roku

Táto udalosť nás čaká 3. júla. Následne nás budú čakať ďalšie supersplny. Druhý superspln nastane 1. augusta, tretí 31. augusta a posledný superspln bude 29. septembra. 

Tretí superspln však bude ešte niečím zaujímavý a výnimočný. Keďže spln nastane 1. augusta a aj 31. augusta, čiže pôjde o dva splny v jednom kalendárnom mesiaci, tak v takomto prípade o druhom splne v mesiaci hovoríme ako o Modrom mesiaci (z angl. Blue moon).

Vzácny Modrý supermesiac

V tomto konkrétnom prípade však pôjde dokonca o Modrý supermesiac, čo je veľmi vzácna astronomická udalosť. Ďalší Modrý mesiac nastane až 31. mája 2026, avšak vtedy už nepôjde už o supermesiac.

Supermesiac z 31. augusta 2023 bude zároveň najbližším splnom pre rok 2023, kedy bude Mesiac od Zeme vzdialený 357 344 km. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd