Okolo Zeme preletia až 4 asteroidy. Jeden z nich bude viditeľný aj zo Zeme

Veronika Salayová

V priebehu víkendu sa k Zemi priblížia 4 veľké asteroidy. Všetky letia veľkou rýchlosťou a tri z nich dosahujú veľkosť niekoľko stoviek metrov. 

Prvý asteroid s názvom 2016 JG12 bol prvýkrát objavený 3. mája 2016. Tento asteroid meria asi 190 metrov v priemere a okolo Zeme preletí vo vzdialenosti okolo 5 miliónov kilometrov. 

Aj keď sa môže zdať, že je to ďaleko, pohybuje sa veľkou rýchlosťou smerom k našej planéte. Podľa výpočtov astronómov letí rýchlosťou 7 kilometrov za sekundu. 

Okolo Zeme preletí v sobotu z bezpečnej vzdialenosti od Zeme, ale dostatočne blízko, aby ho astronómovia mohli pozorne sledovať ďalekohľadmi.

Asteroid bude pre astronómov viditeľný ďalekohľadmi

Tento asteroid bude pravdepodobne viditeľný aj zo Zeme, no astronómovia zatiaľ celkom presne nevedia, odkiaľ bude najlepší pozorovací bod. 

K Zemi sa najviac priblíži približne o 00.23 h v sobotu 20. novembra. Tento blízkozemský objekt patrí do skupiny Apollo.

Ďalšie blízke priblíženie tohto asteroidu k našej planéte sa uskutoční 3. novembra 2024. V ten deň bude jeho vzdialenosť k Zemi 17 miliónov kilometrov.

Asteroidy preletia v bezpečnej vzdialenosti od Zeme

V sobotu na úsvite sa k Zemi priblíži asteroid 2021 VR veľký približne ako Cheopsova pyramída s priemerom okolo 120 metrov. Od naše planéty preletí v bezpečnej vzdialenosti viac ako 5 miliónov kilometrov.

Asteroid 2021 VR však neprichádza sám. Spolu s ním sa približuje aj menší asteroid s označením 2021 VJ11, asi s 20-metrovým priemerom.

K Zemi sa blíži počas víkendu aj ďalší asteroid, najväčší z tejto štvorice. V priemere meria okolo 300 metrov.

Tento asteroid s názvom 1982HR preletí vo vzdialenosti 5,7 milióna kilometrov od našej Zeme. Asteroid bol objavený ešte v roku 1982 a objavil ho astronóm Carlos Torres.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd