Teplota na Sibíri klesla na -56 °C. Bude to ešte horšie

Teplota na Sibíri klesla na -56 °C. Bude to ešte horšie
Zuzana Macháčová

Po celom Rusku zavládla krutá zima. V Moskve napadlo za jeden deň 35 cm snehu a na severovýchode Sibíri klesla teplota takmer na -60 °C. Meteorologické služby predpovedajú ešte väčšie mrazy.

Rusko zasiahlo mrazivé zimné počasie. V niektorých častiach na Sibíri teploty klesli pod mínus -56 °C. V Moskve husto snežilo a v dôsledku zlého počasia meškali lety.

Vo viacerých častiach Jakutska na severovýchode Sibíri, namerali miestne meteorologické stanice -56 °C. Vplyvom silného vetra a vysokej vlhkosti vzduchu dosahovala pocitová teplota až -60  °C.

Skoro celé Jakutsko, známe aj pod názvom Sacha, ktoré je rozlohou len o niečo menšie ako India, leží na permafroste, trvalo zamrznutej pôde.

Teplota klesla pod -50 °C

V tamojšej regionálnej metropole Jakutsk ležiacej zhruba 5 000 kilometrov východne od Moskvy a patriacej medzi najchladnejšie miesta na svete, sa teplota v týchto dňoch pohybuje od -44 °C do -48 °C.

Agentúra Reuters pripomína, že teploty klesajúce až pod mínus -50 °C sú aj v chladnom Jakutsku v ostatných rokoch zriedkavé, čo spôsobuje topenie tamojšieho permafrostu. Tento rok tam prišlo výrazné ochladenie relatívne skoro.

V Moskve došlo v dôsledku silného sneženia, patriaceho k najintenzívnejším v dejinách ruskej metropoly, k meškaniam na viacerých letiskách, ktorých pristávacie dráhy pokryl sneh. 

Obmedzená letisková doprava

Meškania malo na troch najväčších moskovských letiskách viac než 50 letov, zatiaľ čo najmenej 5 ďalších bolo zrušených. Koncom týždňa má teplota v hlavnom meste a priľahlých oblastiach klesnúť na okolo -20 °C a v západnej časti Sibíri budú teplomery ukazovať okolo -40 °C.

Vo februári 1933 bolo v Jakutsku nameraných -67,7 °C, čo je najnižšia oficiálne potvrdená teplota v Rusku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd