Teplotné extrémy na oboch pologuliach sveta: V Austrálii padol absolútny zimný rekord

Veronika Salayová

Kým severná pologuľa sa zmieta vo viacerých častiach v tropických horúčavách, opačný extrém vládne aj na južnej pologuli, kde je miestami rekordne chladno. 

Tak ako je leto v plnom prúde na severnej pologuli, v južnej prevláda zima. Vlna horúčav sužuje najmä juhozápadnú Európu a tento týždeň bude mimoriadne horúco aj v celej západnej a strednej Európe. 

Extrémne teploty zasiahnu dnes a zajtra najmä Anglicko, kde  od polnoci platia výstrahy najvyššieho stupňa. Teploty sa totiž budú dnes a zajtra nebezpečne približovať k hranici +40 °C, čo sú pre túto krajinu mimoriadne vysoké teploty. 

Kým na severnej pologuli ručička teplomera stúpa extrémne vysoko, na južnej pologuli ide v týchto dňoch o opačný extrém.

Prvý rekord absolútneho chladu v roku 2022

Koncom minulého týždňa totiž padol absolútny teplotný rekord minimálnej teploty na letisku Hillston v Novom Južnom Walese, kde zaznamenali teplotu -6 °C. Takáto nízka teplota na tomto mieste nebola nikdy zaznamenaná v doterajšej histórii meraní. 

Ide o prvú meteorologickú stanicu na svete s dlhým pozorovacím obdobím, ktorá v roku 2022 vytvorila rekord absolútneho chladu.

Zdroj: Meteoweb
Zdroj: Meteoweb

V juhovýchodnej Austrálii panujú v posledných dňoch veľmi nízke teploty, ktoré prináša studený front. Ten okrem masy chladného vzduchu prináša aj dážď, mrazy a sneh.

Extrémna zima vo viacerých častiach Austrálie

V Novom Južnom Walese sa na mnohých miestach teploty približovali k tomu, aby prelomili doterajšie rekordy. Najnižšie teploty boli zaznamenané v blízkosti Cooma a Bega, kde bolo -8 °C, a Goulburn, ktorý zaznamenal teploty -6 ° C. Na území hlavného mesta Austrálie klesli teploty až na -5 °C. 

Aj mesto Alice Springs v Severnom teritóriu zaznamenalo v piatok 15. júla najchladnejšie ráno od roku 2016, kedy teplota klesla na -4 °C . Rovnako aj austrálsky štát Victoria zažil doteraz najchladnejšiu zimu od 40. rokov 20. storočia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd