Teplotné extrémy vo svete: Čínu zasiahli neznesiteľné horúčavy, sever Európy rekordné mrazy

Teplotné extrémy vo svete: Čínu zasiahli neznesiteľné horúčavy, sever Európy rekordné mrazy
Dominik Cenkner

Dramatické teplotné šoky zažívajú v týchto dňoch Čína a Fínsko. Prvú menovanú krajinu sužuje vlna extrémnych horúčav, kedy teploty presahujú +40 stupňov Celzia. Fínsko medzitým čelí na toto ročné obdobie neobvykle chladnému počasiu, keď teploty padajú až k -8 °C.

Meteorológovia varujú, že na juh Číny sa rúti ďalšia vlna extrémnych teplôt. V oblasti Dongchuanu sa ortuť teplomera vyšplhala na +42,2 °C.

Táto oblasť sa pritom nachádza vo výške 1250 metrov nad morom. Minulý pondelok padol storočný teplotný rekord v Šanghaji.

V častiach delty rieky Jang-c'-ťiang, vrátane Šanghaja a častí juhozápadnej Číny, ako je S'-čchuan a Jün-nan, budú júnové teploty o jeden až dva stupne vyššie, než sú priemery za posledné roky. Informoval zástupca riaditeľa Národného klimatického centra, Gao Rong.

Extrémne vlny horúčav

Expertka na klimatické zmeny, Sarah Perkins-Kirkpatricková, z University of New South Wales tvrdí, že vlny horúčav nie sú samy o sebe prekvapivé. Problém je ich extrémnosť, keď „týždeň čo týždeň“ padajú teplotné rekordy.

Opačný extrém zažíva v terajších dňoch Fínsko. V krajine sa prepisujú teplotné rekordy, avšak na opačnom konci teplomeru.

Niekde neznesiteľné horúčavy, inde mrazy

Vo štvrtok 1. júna na severe Fínska klesla teplota až na -7,7 stupňa Celzia. Tým sa prekonalo doterajšie júnové minimum.

zdroj: meteoweb.eu
zdroj: meteoweb.eu

Vietor, ktorý terajšie mrazivé počasie sprevádza, ešte viac znižuje pocitovú teplotu. Ľudia pociťujú chlad ako pri mínus 18 stupňoch.

Prízemné mrazy sme pritom zaznamenali aj na našom území. V noci zo soboty na nedeľu v 2 metroch na planinách Slovenského raja bolo dokonca takmer -10 °C.

V nasledujúcich dňoch by sa mal vlhší vzduch postarať o to, že nočné teploty by už mali stúpať. Mrazy sa preto v najbližších dňoch neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd