Teploty budú v pondelok atakovať +30 °C. Búrky hrozia najmä v týchto oblastiach

Dominik Cenkner

Zobudili sme sa do posledného májového týždňa. Uplynulé dni sa niesli v znamení búrok, čaká nás v tomto ohľade zmena? Nečaká, búrky sa vyskytnú aj v pondelok, pričom teploty sa vyšplhajú poriadne vysoko.

Stredná Európa bola aj v nedeľu pod vplyvom vlhkého vzduchu, v ktorom sa udržiavalo nevýrazné tlakové pole. Počasie tak prialo tvorbe búrok.

Prvé z nich sa začali tvoriť krátko pred poludním v horských oblastiach. Popoludní začali búrky naberať na sile. Sprevádzané boli najmä prívalovými zrážkami či krúpami.

Dôkazom toho je aj video nižšie, ktoré zachytáva situáciu v miestnej časti obce Podskalie, Tŕstí, v okrese Považská Bystrica. Krúpy a zosilnenie zrážok zachytil náš čitateľ Tomáš.

Búrky sa vyskytnú aj v pondelok, v ktorých oblastiach?

Vzduch nad nami sa dnes o niečo viac vysuší a zároveň aj oteplí. Nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku vzduchu zotrvá naďalej.

 

Pondelok preto prinesie zväčša malú, len miestami prechodne zväčšenú oblačnosť. Ojedinele treba počítať s prehánkami či búrkami.

Výdatnejšie zrážky sa neočakávajú. Mimo búrok spadne do 10 mm, počas nich ojedinele okolo 20 mm.

A kde s búrkami počítať? Najväčšia šanca na búrky bude na strednom Slovensku, najmä v oblasti hôr. Menšia šanca bude aj na západe krajiny.

Odporúčame vám sledovať náš iRadar. Ten zobrazuje aktuálnu polohu zrážok či búrok.

Teploty vystrelia vysoko, atakovať budú +30 °C

Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od +24 °C do +29 °C. Najteplejšie bude na juhovýchode a juhu západného Slovenska.

Očakávané denné maximálne teploty
Očakávané denné maximálne teploty, imeteo.sk

Časť Slovenska navyše bude zápasiť s dusnom. Dusno je nepríjemný subjektívny pocit vyvolaný kombináciou vysokej vlhkosti a teploty vzduchu. V meteorológii a klimatológii má však aj presnú definíciu. O dusne hovoríme, ak parciálny tlak vodnej pary presiahne 18,7 hPa, a k tomu dnes dôjde.

Fúkať bude prevažne slabý vietor. Pri búrkach však môže prechodne zosilnieť.

 

Nový pracovný týždeň tak výraznejšiu zmenu neprinesie. Čo nás potom čaká v ďalších dňoch prezrádza naša predpoveď počasia. V nej nájdete informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd