Teploty sa dostanú nad +15 °C. Hrozí, že rozkvitnú stromy

Teploty sa dostanú nad +15 °C. Hrozí, že rozkvitnú stromy
Veronika Salayová

Slovensko čaká nezvyčajné februárové oteplenie. Aj keď mnohí sa teplejšiemu počasiu tešia, dopad na prírodu môže byť veľmi zlý až katastrofický. 

Víkend priniesol na naše územie už pomerne teplé počasie, ktoré je na začiatok februára veľmi nezvyčajné. Napríklad minulý rok priniesol prelom januára a februára ochladenie a sneh − tento rok je situácia diametrálne odlišná.

Prílev veľmi teplého vzduchu sa na Slovensku dnes ešte zintenzívni a teploty budú opäť atakovať hranicu +15 °C. Najteplejšie bude dnes na juhozápade Slovenska, kde dokonca dnes vyjde aj slniečko. 

Predpoludním už teploty dosahujú +13 °C a pôjdu ešte vyššie. Takto teplo je nielen na juhozápade v najteplejších slovenských lokalitách, ale aj na juhovýchode v okolí Rimavskej Soboty či Veľkého Krtíša. 

Teploty pôjdu hore

Práve slnečné lúče dvihnú dnešné teploty k tejto magickej hranici, no a dneškom to nekončí. Utorok bude dokonca ešte teplejší a teploty nad +15 °C budú zrejme pokorené vo viacerých lokalitách juhozápadného Slovenska. 

Aj keď sa mnohí tešia teplejšiemu počasie, netreba zabúdať, že je len začiatok februára a takéto počasie sa vymyká normálnym teplotám. Doplatí na to najmä príroda a v konečnom dôsledku to bude mať neskôr dopad aj na nás samotných. 

 

V prvom rade hrozí, že v dôsledku takto vysokých teplôt predčasne rozkvitnú ovocné stromy, čo môže mať katastrofálny dopad na úrodu pre ovocinárov. Ak stromy rozkvitnú, hrozí, že úroda tento rok nebude. 

Katastrofa pre úrodu

Stromy v štádiu kvitnutia sú na pokles teplôt a mráz veľmi citlivé. Stačí aj mierny pokles teplôt a púčiky to nezvládnu. Keďže je len začiatok februára, následné prudké ochladenie je v nasledujúcich týždňoch veľmi pravdepodobné. 

Rovnako tak sa v dôsledku prudkého oteplenia budia aj včely, ktoré môžu taktiež na toto oteplenie doplatiť. Ako vieme, včely sú dôležitým článkom v tomto procese a zánik včelstiev môže taktiež úrode veľmi uškodiť. 

 


 

Ovocinárom na juhu Slovenska tak teraz ostáva veriť, že aktuálne oteplenie nebude také prudké, že stromy zakvitnú. O množstve ovocia pre tento rok tak rozhodne počasie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd