Teploty sú aj o 10 °C vyššie, ako by mali byť vo februári. Kam sa podela zima?

Teploty sú aj o 10 °C vyššie, ako by mali byť vo februári. Kam sa podela zima?
Veronika Salayová

Prežívame veľmi teplý február, a to v celej Európe. Teploty sa pohybujú aj o 10 °C nad normálom. Kam sa podela zima a kedy sa vráti? 

Február sa nesie vo veľkom oteplení, ktoré zasiahlo nielen Slovensko aj aj mnohé iné európske krajiny. Napríklad dnes sa teploty pohybujú o 7 až 10 °C vyššie ako zvyčajne. Štvrtok sa taktiež zapíše do série najmiernejším zimným dní v Európe. 

Čo sa týka Slovenska, tak uplynulý víkend sa teploty šplhali extrémne vysoko. V sobotu 10. februára sa teplota na juhu Slovenska vyšplhala až na +19 °C, a to v obci Mužľa, neďaleko maďarských hraníc. 

Veľmi teplo však bolo napríklad aj v Hurbanove, Dudinciach, Žiharci či v Kraľovej pri Senci, kde sobotňajšie maximá presiahli hodnotu +18 °C. V tento deň boli teploty až o 15 °C vyššie, ako sú priemerné hodnoty, čo sú pomerne veľké anomálie teplôt.

 

Črtá sa ochladenie

Zima tento rok začala pomerne skoro, pričom prvé výraznejšie sneženie dorazilo už v novembri, no zima si po novom roku dala dlhšiu pauzu. Najmä február je výrazne teplý. Na obzore sa však črtá prvé februárové ochladenie, a to v závere tohto mesiaca. 

Do našej oblasti v dôsledku kolapsu polárneho víru zatečie chladný, pôvodom arktický vzduch, ktorý opäť prinesie zimu v pravom slova zmysle do západnej a strednej Európy. 

Situácia sa ešte môže mierne meniť, avšak toto ochladenie v závere februára je viac-menej isté. Modely naznačujú, že ochladenie bude o niečo výraznejšie v západnej Európe, kde udrie zima v pravom slova zmysle. Ochladí sa aj na strednom Slovensku, avšak tu bude ochladenie o niečo miernejšie.

 

Teploty pod dlhodobým normálom by sme mali na našom území zaznamenať na prelome mesiacov február a marec. Vo vyhliadke je zimné ochladenie a nateraz to vyzerá, že pôjde o posledný záchvev zimy na našom území. Na druhej strane nie je neobvyklé, že krátke vpády chladného vzduchu sa neobjavia ešte aj v marci. 

Situáciu ohľadom veľkého ochladenia budeme naďalej sledovať a o všetko podstatnom budeme informovať v nasledujúcich príspevkoch. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd