Teploty vystrelia poriadne vysoko. Niekde aj nad +36 °C. Ako predísť ťažkostiam?

Dominik Cenkner

Slovensko čakajú poriadne horúce dni. Teploty sa vyšplhajú poriadne vysoko čo poteší prázdninujúcich či dovolenkárov. Takýto charakter počasia však predstavuje záťaž pre naše telo. Ako prežiť nasledujúce dni v plnom zdraví?

Od dnes, teda soboty 8. júla, sa naše územie ocitne pod vplyvom rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu. Od pondelka k nám navyše začne prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický, vzduch od juhozápadu. 

Teploty tak vystrelia poriadne vysoko. V spomínaný pondelok až na úroveň +36 °C, v ďalších dňoch sa potom o stupeň či dva ochladí. 

Takéto vysoké teploty potešia, treba si ale uvedomiť, že predstavujú záťaž pre ľudský organizmus. Čo nám hrozí a ako chrániť naše telo?

Často spomínaný úpal

Tak vysoké hodnoty teplôt však môžu u niektorých ľudí vyvolať problémy, najčastejšie vo forme úpalu. Ide o úraz teplom, kedy zlyhajú termoregulačné mechanizmy tela. Spôsobuje ho vysoká okolitá teplota, a to aj keď sa nenachádzate na priamom slnku.

Môže k nemu prísť napr. aj v prehriatom dopravnom prostriedku, keď pri strate solí a telesných tekutín vzniká šok z prehriatia organizmu. Ohrozené sú najmä deti, staršie osoby či vo všeobecnosti ľudia so zlou kondíciou, ktorí nie sú zvyknutí na fyzickú námahu v horúcom prostredí.

Riziko hrozí aj šoférom, u ktorých prehriate spomaľuje ich reakcie. Ich jazda následne vyzerá akoby boli pod vplyvom alkoholu.

Príznaky a ako úpalu predchádzať

Medzi príznaky úpalu patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti, resp. tieňa, a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie bezbublinkové minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Ak sa chceme úpalu vyhnúť, samozrejmosťou je dodržiavanie pitného režimu (min. 3 L tekutín denne), nezdržiavanie sa na priamom slnku medzi 11-15 hodinou či nosenie vzdušného odevu. Praktické je mať so sebou minerálnu vodu v spreji alebo vlhké vreckovky, ktorými si môžeme utrieť tvár a oblasť krku, čím sa zvýši odparovanie, vďaka čomu sa pokožka ochladí.

Netreba zabúdať ani na správne používanie klimatizácie. Tá by mala byť nastavená len na 5 - 7 stupňov chladnejšie než je vonkajšia teplota.

Chrániť treba aj zvieratá

Zvýšenú starostlivosť treba v týchto dňoch venovať aj našim štvornohým miláčikom. Ich telo síce môže fungovať odlišne ako naše, predsa len na nich netreba zabudnúť.

Dôležité je najmä zabezpečiť im prístup k tieňu. Zabudnúť nemôžeme ani na dostatok vody.

V rôznych obchodoch so zvieracími potrebami sú k dispozícii napr. chladiace podložky pod psov či mačky, či ďalšie pomôcky. Tie tak vašim miláčikom pomôžu prežiť tieto horúce letné dni, ktoré sú pred nami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd