Teraz nás čaká oteplenie a veľmi teplý pondelok. Sneženie sa však vráti a aj ZIMA

Teraz nás čaká oteplenie a veľmi teplý pondelok. Sneženie sa však vráti a aj ZIMA
Peter Minárik

Máme za sebou zimný víkend. Vo vyšších polohách napadlo snehu výraznejšie, no dnes prišla snehová nádielka aj na západné Slovensko. Pred nami je však oteplenie, ale nie nadlho. Už o pár dní sa na naše územie opäť vráti zima a bude ešte výraznejšia.

Víkend bol na celom našom území zimný. Prvé snehové vločky sme zaznamenali aj v nížinách a na severe, či na horách napadlo snehu oveľa výraznejšie. Mohlo za to zatekanie chladného vzduchu od severu, ktorý mal pôvod v Rusku.

Aktuálne sa však na našom území začína otepľovať a toto oteplenie naplno pocítime počas zajtrajšieho dňa, kedy nás čakajú nezvyčajne vysoké teploty.

Oteplenie však bude len dočasné a počasie bude ako na hojdačke. Už v polovici týždňa sa na našom území očakáva ďalšie výraznejšie ochladenie.

Nezvyčajne teplý pondelok

Za oklúznym frontom, ktorý dnes postúpi cez naše územie začne od západu do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie v pondelok nadpriemerne vysoké teploty.

Počas pondelka sa maximálne teploty na strednom a východnom Slovensku dostanú na +2 až +8 °C, no západ bude ako z iného sveta. Teploty sa tu vyšplhajú na +7 až +14 °C. Teploty budú atakovať hranicu +15 °C a to rozhodne nie je na súčasnú ročnú dobu bežné.

V porovnaní s dlhodobým normálom budú zajtrajšie teploty na západe až o 7 °C vyššie ako je bežné.

Počasie na začiatku týždňa sa bude niesť v oblačnom duchu s prehánkami, ktoré sa budú vyskytovať najmä na severe a východe. Výraznejšia zmena príde v noci z utorka na stredu.

Sneženie a mráz sa objaví opäť v stredu

V stredu sa dostaneme do ďalšieho studeného prúdenia, ktoré prinesie na Slovensko veľmi nízke teploty. V najteplejších lokalitách nevystúpia teploty nad +5 °C a v severnej polovici krajiny nás dokonca čaká celodenný mráz.

Spolu s ochladením sa treba pripraviť aj na možnosť snehových zrážok. Severné prúdenie síce bude chladné, ale aj vlhké a v tomto vzduchu sa predovšetkým na severe Slovenska budú tvoriť zrážky, ktoré budú výlučne snehové.

Počasie tak v tomto týždni bude ako na hojdačke. Začiatok týždňa bude veľmi teplý, no v strede týždňa sa prudko ochladí, no zasa len dočasne. Vyhliadku počasia na ďalšie dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd