Teraz nás čaká PRUDKÉ vianočné oteplenie. Na západe treba počítať s nezvyčajnými teplotami

Peter Minárik

Včerajší deň sa niesol v znamení veľmi zasneženého počasia, no dnešný deň bude v znamení výrazného vianočného oteplenia, ktoré prinesie nezvyčajne vysoké teploty. Tie sa budú šplhať až nad +10 °C.

Slovensko má za sebou veľmi náročné hodiny. Rozsiahly teplý front, ktorý nás ovplyvňuje už od piatka priniesol počas včerajšieho dňa mimoriadne intenzívne zrážky, ktoré priniesli na západné a stredné Slovensko snehovú kalamitu.

Prekvapením je, že najviac snehu nám uplynulé hodiny napadlo v Bratislavskom a v Trnavskom kraji, konkrétne v oblasti Malých Karpát, kde za uplynulých 24 hodín spadlo od 30 až do 40 cm snehu.

Sneh, ktorý však padal bol veľmi ťažký a mokrý a nielenže spôsoboval problémy v doprave, ale aj v energetike.

Ešte teraz sú tisícky domácností bez elektrickej energie, no pozitívnou správou je, že sa situácia bude zlepšovať. Nepriaznivou správou pre milovníkov zimného počasia je informácia, že to, čo nám napadlo v uplynulých hodinách sa roztopí.

Prudké oteplenie od západu

Za teplým frontom k nám začína od západu zatekať veľmi teplý vzduch, ktorý sa už včera večer dostal na juhozápad a v nočných hodinách nad celé západné Slovensko.

Po intenzívnom snežení tak prišiel výrazný dážď, ktorý napadnutému snehu ešte pridal na váhe. Teploty sa počas uplynulej noci dostali v celej západnej polovici územia nad bod mrazu a snehová pokrývka sa tak začala pomaly topiť. Najvýraznejšie sa začalo oteplenie prejavovať na bratislavskej Kolibe, kde si to teploty namierili až k +5 °C.

Oteplenie sa aktuálne dostáva nad celé stredné Slovensko, kde sa sneženie mení na dážď a postupne sa oteplí aj na východe. Nadchádzajúce hodiny prinesú veľmi vysoké teploty.

Štedrý deň s teplotami do +10 °C

Odmäk počas dnešného dňa zavládne na celom našom území. Nebude platiť, že s príchodom večera sa bude ochladzovať, ale naopak. Každou hodinou bude teplejšie. K štedrovečernému stolu budeme na celom území usadať pri kladných teplotách až do +5 °C.

maximálne teploty na Štedrý deň
maximálne teploty na Štedrý deň

Najteplejšie bude na juhozápade krajiny, kde sa môžu teploty dostať až k +10 °C.

Vianočné oteplenie sa zvýrazní

Ani ďalšia vianočné dni nebudú v zimnej atmosfére. Teploty sa na 1. sviatok vianočný dostanú na juhozápade dokonca až k hodnote okolo +13 °C a na zvyšku územia bude od +4 do +10 °C.

maximálne teploty na 1. sviatok vianočný
maximálne teploty na 1. sviatok vianočný

Podobne teplo bude aj na 2. sviatok vianočný. Vianočné oteplenie sa stáva pomaly tradíciou, no to tohtoročné bude nezvyčajné. Vianočné teploty budú o 7 až 11 °C vyššie ako je na vianočné sviatky bežné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd